24.05.2009

GARDENING

Så ble ikke været så aller verst likevel denne helgen, fint, varmt og godt. Jeg har slappet av, men også kommet i gang med litt hagearbeid som har ventet. Rosebuen min knakk tvert over i en vinterstorm og har stått på halv 8 siden.

Jeg spjelket den som en annen brukket fot, da holdt den gjennom resten av stormene, men nå var det på tide å få den vekk og montere ny. I rosebuen vokser 3 stk. klatreroser "New Dawn",

1 stk klematis "Ville de Lyon", og ny av året er klematisen "Snow Queen". Satser på at buen blir frodig og flott utover sommeren. Da rosebuen var på plass var det å gyve løs på denne giganten av en klatrerose, "Sympathie" er navnet, som pussig nok ikke ser så gigantisk ut på bildet.

Men det kan jeg love at den er, kjempestor og tornene likeså. Svære greiner hadde slitt seg fra "fortøyningen" og måtte bindes opp igjen.

Jeg ser ut som om jeg har vært i slåsskamp med 1 tiger, eller forresten 2 tigre, opp etter armene.

Sår og skraper overalt som svir, au, ikke mye sympathie ute og går! Tøft medisinskrin, sant?! Det er hagemedisinskrinet mitt. Her har jeg det som trengs, plaster, pyrisept og bomull.

Etter at jeg hadde slåss med gjenstridige rosegreiner var kakaobad det neste på agendaen. Har du ikke prøvd å bade i kakao sier du. Neivel, da er det bare å ta en tur til gartneriet og kjøpe en sekk med kakaoflis/bark som du så dekker bedene dine med. Himmel og hav, det er som å hoppe i en stor boks med O`boy, det ble ikke bedre av at det blåste godt da jeg holdt på med dette griseriet. Men, plantene elsker kakaoflis, virkelig elsker, og da har en ikke noe valg, har en vel ?

Etter alle mailene å dømme, med spørsmål om hage og peoner, er peoner VIRKELIG populære blant folk, forstår det godt for det er praktfulle blomster. Mange har spurt om hageråd, valg av planter osv. Jeg skal prøve å svare så godt jeg kan utifra hva jeg selv har erfart. Disse peonene ble kjøpt på gartneri og står i potte, altså klar til utplanting. Får en tak i slike gode tuer er det absolutt det beste. De blomstrer fortere etter utplanting enn små utgaver av sorten. Jeg vet at det hender at peoner blomstrer året etter utplanting, men det er unntaket.

Ikke hør på alle kjerringråd som finnes, du risikerer å bli skuffet. Hovedregelen er og blir at det tar 2-5 år før peoner kommer i blomst. Du kan være heldig at den blomstrer for deg etter ett år, men da skal du være glad! Peoner nytter det ikke å plante 10 cm. store og tro at neste sesong kan en klippe inn store buketter, de er ikke så lett å ha med å gjøre. Her må en være tålmodig. De liker ikke naboer og synes ikke om å bli flyttet. Den kan fint flyttes og deles, men forvent ikke at den blomstrer igjen året etter.

Jeg fikk en stor avlegger fra en hage på østlandet. Den måtte pent finne seg i å bli med videre på ferieturen oppbevart i en svart søppelsekk. Det tok 3 uker før den ble plantet her på vestlandet, likevel blomstret den året etter !! En annen gang flyttet jeg en bondepeon 4 meter og måtte vente i 5 lange år før den kom i blomst, dette til tross for at den ble plantet grunt. Ikke lett å bli klok på. En må rett og slett bare prøve seg frem og se hva som fungerer.

Et godt råd som jeg fulgte da jeg startet med hage var å ikke la seg blende av de vakreste bilder i flotte hagemagasiner. Gå heller en tur i nærområdet ditt og studèr eldre hager. Hvilken planter trives der ?

*På bildet: stilkrosen Pascali. Skriv ned sorten/spør hageeieren og legg merke til hvor blomstene er plantet i forhold til solen Da er du nok så sikker på å lykkes og disse plantene vil danne basis for hagen din. Siden kan du fylle på og eksprimentere med andre og mer krevende sorter. Legg også merke til når blomstene blomstrer, ikke mye vits med en haug med stauder som blomstrer de ukene du vanligvis er bortreist på ferie. Jeg har satset på sorter som blomstrer tidlig og seint i sesongen.

* På bildet: klatrerosen Coral Dawn . Samme klima, samme jordsmonn, samme roser. Der har du oppskriften. Trives klatrerosen Coral Dawn hos naboen, trives den nok hos deg også. Om rosene ikke klarer seg skal du komme i håg at du kan ha vært uheldig og kjøpt en pingle, en annen utgave av sorten kan vise seg å bli en staut kar, så ikke gi opp.

*På bildet kryprosen Swany. Fryktelig kjedelig å kjøpe for tusenvis av kroner i planter som er fine på bilder i Vakre Hjem, men i din hage blir det bare noe stusselige greier. Husk vi bor i Norge og ikke i Syd Frankrike!!!
Selv synes jeg det er til å bli gal av alle de råd om gjødsling og hva som skal til for at blomstene skal bli fine. Mye er bare tull og til å bli motløs av. Det enkle er ofte det beste. Det er ikke nødvendig å gjøre hage til en høytflygende vitenskap som ingen skjønner noe av. Jeg starter bestandig med å finne ut hva planten overhodet ikke liker istedet for å rote meg inn i en sinnsykt jungel av råd og vink om hva den behøver. Ganske morsomt å spørre på gartnerier hva blomsten ikke liker/trenger... de blir en smule paff, for da får de jo ikke prakket på meg en haug med gjødseltyper og dill dall som planten klarer seg finfint uten. At planten overlever er tross alt det viktigste og billigste.

Ikke rot for mye med plantene, la de stå i fred. Ikke driv med panisk vanning, men la de tørke litt opp en gang iblant. De er som barn, blir lett bortskjemt og da blir de vanskelig å ha med å gjøre. Behandle plantene dine litt tøft, og du får robuste planter som står for en støyt.

Peptalk må til : Snille, snille blomsten, nå må du vokse og blomstre villig, eller så......

Hagen skal ikke kun representere arbeid, men også gi rom for god, gammeldags avslapning. Plant rips,

stikkelsbær og rabarbra, nesten umulig å ikke lykkes med de sortene. Da har du noe å smatte på mens du hviler i godstolen. Lykke til !

English: This weekend I have been gardening, taken care of my roses. They do look healthy and I look so forward to see them blooming again.

41 kommentarer:

Tina sa...

Flotte bilder og flott hage, du har virkelig peiling på planter. Tusen takk for alle gode råd, ja hagearbeid er langtekkelig d da! Syns det også til tider er vanskelig å se for seg hvordan ting blir og hva som blir bra! Fin fin dag klæm!:)

Kerstin sa...

Ja du Lisbeth du har en fantastisk flott hage,..... og du får det til... alt er så gjennomført og vakkert...
Her får plantene ikke noe spesialbehandling... Bortsett fra druene mine da..
Det som klarer seg det klarer seg ...hvis ikke ....nei nei... Noe er gått tapt, men det meste vokser og trives...

Nyt uken ...håper solen kommer på besøk...
Klem O=9

liven sa...

Nydelige bilder hos deg Lisbeth!!
Og så er du så grei med gode råd:o)
I år vil jeg ha buer i hagen....og jeg studerer noe voldsomt her!
Denne er vel gjerne ferdigkjøpt den??
Nydelige roser hos deg og Pascali har jeg også!! Den blomstrer jo i månedvis!!
Ikke så mye fiksfarier her med stellet...vanlig gammeldags gjødsel!
Har fått gjort en del i hagen denne helgen1 bl.a. hugget ned en svær sypress! Så nå kikker jeg etter noe til å ha i dette bedet!!

ha en fin søndagskveld:o)

Jannicke sa...

Ja, her var det gode råd og inspirerende bilder i massevis!!
Takk ;o)
Kakaobønneskall i bedene bruker jeg og! Det aller beste med dette er at det ikke blir til jord, slik som bark blir etter en stund... Så da får det våge seg at det koster en del mer...
Klem til deg.

thecremehouse sa...

Skal si du har flotte bilder her! Jeg har lik rosebue med New Dawn-roser - blir fint når det får vokst litt mer! Du er velkommen til å stikke innom bloggen min en tur om du vil - jeg har en konkurranse nå: http://thecremehouse.blogspot.com/2009/05/konkurranse_24.html
Klem fra Gro

Randi sa...

Heia på du Lisbeth!!
WOW WOW....eg er STUMM av beundring ,begeistring av din hage,bilder,oppskrifter på hage....sukk,ja alt!!! Shit kor flink du er!!!
Berre så synd for meg at eg IKKJE har grønne fingrer:(((( Å du milde,tenk å fått lånt deg hit opp til nord vestlandet så du kunne ha hjelpt meg:o) ;))hihi
Ja eg huskar bloggen din frå i fjor sommar,eg sat her å titta å titta kvar dag,ja eg vart misunnleg ja...:)For ein fryd for augene din hage er!!
Lykke til vidare Lisbeth,gledar meg til å sjå inn til deg utover sommaren! Takker deg for det!
Ha ein fin søndagskveld!Klem

Datt sa...

Wæo, du er jo en skikkelig hage-guru!! Jeg er kjempeimponert, gleder meg til jeg får hus og hage! Sukk...

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Men jösses vad fint du har! Ser att du lägger ner mycket tid i din trädgård. Vilken härlig sittplats, spetstyget är något som jag också ska prova och hänga upp. Du har många vackra växter, och alla i härliga färger. Så underbart.
Kram till dig
AnnaMaria

Lobelia-damen sa...

ha ha ha ha....likte den merkelappen din - "This is your last chance......" vanvittig bra!! ha ha ha....ler enda jeg. Men du, det ser da ut som om du har mer sol enn oss på andre siden av vannet....hmm.....ka farsken!!...neida, igår var det jo ganske flott da. Var til og med på Plantasjen og kjøpte meg noen peoner. Har skjønt at det nå bare er å smøre seg med tålmodighet når det gjelder blomstring.....(og jeg som i utgangspunktet er e så tålmodig sjel...erh...kremt)....Gi meg kraft!
Ha en flott søndag! Eg e pottetett med allergi og forkjølelse - låvli! Sjalabais.
W

Ajende sa...

Innom din flotte blogg. Nydelige bilder. Hilsen en som elsker ROSER

Perlehvit sa...

Her var det masse herlige bilder! Skikkelig sommerstemning!:)

Lindas Hus.. sa...

Hei Lisbeth!Så du sloss i hagen du.Har ikke så mange roser å sloss med...Kakaoflis ja det har jeg hørt er bra...Flott rosebue,gleder meg til å se når det blomstrer på din.Mange gode råd for folk som prøver og feiler,det er jo noe av morroa.Fikk petuniastiklinger av mannen,han fikk dem av en løpevenn.
Nå "leier" jeg plass i naboens drivhus,de trives og vokser.
Spennende når en får slike småplanter.Har også fått til kattemynte fra en ny plante jeg kneip ned,satt dem rett i såjord å nå en fin ny plantevenn.Morro.
Ha en fin uke!Ikke slåss så mye da.
Klem fra Linda :))

moni sa...

åååå jeg nyter hagen din og alle de vakre bildene, det er virkelig et syn og det virker som du har masse peiling. medisinskrinet var helt RÅTT:) kan jeg spørre hvor du har kjøpt det? har ei venninne som er sykepleir og dette hadde jo vært helt perfekt for henne:) øsnker deg en nydelig søndag:) klem monica

Anita sa...

Hagen din er bare sååå fantastisk, og sånn er min på vei til å bli også, håper jeg:0)) To av mine piomer som jeg plantet ifjor har knopper, dvs en hver og jeg er såååååååååå fornøyd! Rosene gror som bare det og alt er bare fryden:0) Imorgen skal jeg sette ut alt som står i drivhuset og plante ut resten av det jeg sådde i vinter, blir bra ja!! Nyt dagene! Klem

essemia sa...

Åh vad mycket fint. Och tusen tack för alla goda råd.
Hoppas du får en bra vecka.
Kram Elzie

MiaMaria sa...

Hje!
Aj, får man säda då när du grejat med dina ROSOR.....har själv fått mig lite rivsår.....

Kan tänka mig att du längtar till blommningen igen...bara så vackert!

Ha´nu det så gott...underbara bilder du bjuder på.....

MiaMaria

Tess på Tilda och Mamma sa...

Åh lika fina biler som vanligt älskar verkligen denna första hjälpen burken från IB Laursen. Jag säljer dom i min webbutik och dom går åt som smör i solsken.
Kram Tess

hjemme hos oss sa...

Suuuukkkk!!
For noen fine bilder du viser. Hagen din må bare være suuuper!
Flink både ute og inne du!
ønsker deg ei herlig uke
klem

Hespe sa...

Hei kjære venn!
Wow, for et flott innlegg!! Er ikke småtterier av kunnskaper om hage og blomster du sitter inne med. Hagen din er jo som en drøm Lisbeth! OG så likte jeg så godt "lysthuset" ditt, med de flagrende blondegardinene - for en drøm....:o) Blir nok mange herlige stunder for deg i hagen din, og mange flotte stunder for oss, som får nyte synet av den på bloggen din!!!

Ha en supergod uke!

Klemmers fra Hildegunn

Nina i Paradiset sa...

Kjempeflotte bilder!
Jeg må bare legge til at 4 av de 6 pionene jeg flyttet med meg fra Trøndelagshagen til Paradiset, står med knopper nå. En av de som ikke har knopper er altfor pinglete og har kun to stilker med bladverk, og har lidd av tørke og mangel på næring. Og den andre som ikke blomstrer i år, har nok fått hyppet for mye jord over seg i vår da jeg tok en påfyllingsrunde med trillebåren. (den var liten og dårlig merket...)
Alle de 4 pionene som har knopper (to av de var ny i fjor, og to er gamle) står parkert omtrent oppå jorden i beddene. ;)
Har forresten sett mye dårlige planter i handelen i løpet av de siste årene. Ikke mye røtter i pottene, gitt! ;)

Nina i Paradiset sa...

Og kakaoflis er genialt! ;)

Størhuset sa...

Nydelige bilder, peoner er ikke lette å sette nye nei, men de er jammen verdt å vente på. Ha en flott uke!

Hemma hos lilla mig sa...

Men Lisbeth har du varit i slagsmål med en tiger:-) Mm, man brukar se ut efter ha pysslat med rosor.
Åhh, så många underbara bilder du visar.
Blir ju alldeles matt av allt vackert.
Kram

Les Cotrions sa...

You made a great garden with your garden! It looks faboulous and all your photos are so inspiring! You're very talented my dear!!!
Warm greetings
Vale

Villblomsten sa...

Rådet om å spørre om hva planten ikke tåler var veldig lurt !! :-)
Jeg har totalt anti-grønne hender :-)
og blir lett forvirret av alle råd og sånn og sånn - hav de ikke tåler , er sikekrt mye lettere å forholde seg til :-)

noen gode tips om en staude som tåler anti-grønne hender ;-)
hihi :-)

ha en din dag :-)

Viola sa...

Vilken underbar trädgård du bara har...så många vackra ljuvliga rosor som jag bara älskar..gissa om vi haft en så härlig helg..vi har skrattat så och det lever man länge på...ha en fin dag, KLEM

manon 21 sa...

merci de ta visite.
tes roses sont belles aussi!


manon

☆ SessanochPrinsessan ☆ sa...

Oohhh... vilken frodig oas att slinka in i, hjärtans fröjd helt enkelt ♥
Alla rosen såren måste läkas av bara synet av din blomster prakt!!

Så massa roser att jag nästan känner doften ända hit.

Jag letar efter en villig lite buskig ros som kan trivas i en större kruka, har du något tips om vad jag bör se efter?? Behöver jag nämna att jag älskar vitt & rosa *fniss* Om du skulle ha tid att vill säga....

Miljoner tack på förhand & en stor kram till dig.

Line Cathrin sa...

Å flytte peoner er ikke enkelt nei. Driver å flytte hele min gamle have hit jeg bor nå. ( ja jeg er GAL) hvorav en av tre peoner faktisk står med knopp av de jeg har flyttet. Føler meg beæret.
Litt av et foredrag du kom med her. Her er det bare å høre etter altså =)))

Margrethe sa...

Rosebuen din blir helt sikkert utrolig vakker med flotte planter :)

Langt og interessant innlegg, med flotte bilder, artig lesing :)

Hilsen Margrethe

Karna sa...

Oj for en lekker hage du har...fantastisk flott!

Plantet noen ND i bedene min og kan bare håpe de blir like flotte som dine...disse bildene var lekre, som tatt ut fra et bald....

Ps
Sommeren er på vei tilbake til oss, over 20 grader er vi blitt lovet så det er bare å begynne å glede seg!

Bygatan sa...

Hej Lisbeth!

Vilka gröna fingrar du har...vilken underbar trädgård!!
Du måste verkligen njuta av att vistas utomhus. Du har så rätt om gamla möbler;-)

Ha en härlig dag!

Kram Lena

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Kakaoflis har jag faktiskt aldrig hört talas om. Spännande!

Och vilkan underbara bilder du visar. Vilken flott hage du/ni har. Måste vara helt super att sitta där på sommaren, men något gott att dricka och njuta av allt arbete man lagt ner.

Hoppas du har en fin tisdag Lisbeth!

Akkurat passe Frø sa...

Tusen takk for oppmuntrande kommentar på bloggen min!!! Det gjorde kjempe godt! Eg kjem sterkare tilbake med innlegg om litt. Livet er litt meir enn hektisk akkurat no... 2x Streptokokkbarn, sneglar, innspurt på jobb, båtpuss og hagemøbel-oppussing... Og ødelagt vaskemaskin!(*ha, ha * Må le her - skikkelig SUKK frå meg dette her * ha, ha*)
Skumma dette flotte innlegget ditt og nikka heile veien. Skal fin-lese seinare!
Ha ein STRÅLANDE dag!
:O) FrueFrøet

Missfryd sa...

Her var det så mange nydelige bilder at jeg vet ikke hvor jeg skal begynne:-)
Herlig paviljong og nydelige blomster. Alt sammen var bare helt lekkert!
Klem Ingrid

Anonym sa...

Herlig innlegg Lisbeth.. masse nyttig stoff.. og nydelige bilder.

Jeg har valgt utelukkende med hjerte.. er dånn utålmodig og det har mine peoner fått inn med teskje:o)) kanskje derfor de har knopper.. på 1.året :o)) jeg er i allefall kjempespent på det meste her.. selv om jordmonnet er elendig og jeg kun har lagt "rett" jord i planthullet ser det ut til at de overlever.. er mest redd fukten og sykdommer.. for ikke snakke om snegler.. de spiste det meste av den "gamle" hagen..

Gleder meg til å se mer herfra utover sommeren.. klem fra mæ

Underbara Hem sa...

så underbar sommaren är , ljuvliga bilder
kram Jeanette

mormorelsie... sa...

Hej
Tack för titten,va härligt med rosor särskilt dom rosa är jag förstjust i.
kram o ha en go dag
ninni

Lilla Blanka sa...

Hej goa Lisbeth!

Din trädgård/hage är helt underbar...! Det är så roligt att titta på alla vackra bilder, jag älskar ju rosor också, och mina har börjat blomma litegrann, snart är det tusentals vackra rosa och röda rosor..såå härlig tid!

Kram vännen, ha en jättefin vecka!
Mia

M by M sa...

Så mye fine bilder det var her inne! Mitt første besøk hos deg også ser jeg på headingen din hvem sitt festbord jeg har stemt på ;-) Det var morsomt da! Kjempe fine de hyllene du har laget!
Klem fra M

lavendel mio sa...

For noen flotte pioner:)Har noen pioner som blomstrer mye og noen som blomstrer lite;) Men en må jo prøve seg litt frem da.
Hagen din er jo bare sååå lekker:)
Ha en flott onsdag,klem:)