14.05.2009

EN BLOMSTRENDE 17.MAI

Ferdig!


Ja! Jeg er ferdig med bringeduk og belte. Klart helt selv
  Og her er jeg i stasen, om dere bare ante hvor fornøyd jeg er! Helt utrolig at jeg kom i mål med dette arbeidet på minimum av tid, men det gikk altså min vei !Hva jeg ikke har nevnt er at jeg nettopp har fått sydd meg jakke til bunaden, en såkalt Lasketrøye. Lasketrøyen er det anbefalte ytterplagget til Nordhordlandsbunad. Selv har jeg ønsket meg den i mange år, men det er ikke blitt til før nå.

Den kan kantes med bånd som passer til bunaden, men jeg kunne ikke bestemme meg så foreløpig er den uten. Men den skal pyntes med 17.mai sløyfe på selve nasjonaldagen. Selv om jeg har vist det før kan jeg ikke dy meg, må vise bildet av min mormor ( i midten) i sin nasjonaldrakt anno 1916 MED 17.mai- sløyfe og mamelukker.

Lasketrøyen er svært sjeldent sett i bruk hvilket er synd. Jeg synes denne er penere til bunaden enn cape og personlig skulle jeg gjerne sett den oftere. Selve navnet lasketrøye har vært helt gresk for meg inntil jeg fikk forklaringen på en laske. En laske er et lite stykke som blir satt i et større stykke, som en kile. Nederst på jakken bak er det satt inn en liten trekant slik at jakken vipper ut og over stakken.
 Nesten som en gammeldags ridejakke, de var sydd slik at det var plass til en såkalt kø som var på kjolene den gang da.Jakken er foret med rødt stoff og luner skikkelig godt. Slutt på at jeg fryser og hutrer tidlig 17.mai morgen her i gården, så glad for det. De som venter på mitt nye, alternative forkle må nok vente en stund, det rakk jeg ikke. Men så var aldri meningen å bruke det 17.mai som førstevalg , (mer som et avlastningsforkle til de ikke fullt så høytidlige anledningene) ikke om det blir pent vær, og det er vi lovet. Takk og pris, begge barna spiller i skolekorps , en spiller tromme og den andre althorn. Ikke kjekt med dårlig vær i den anledning. Jeg har heldigvis til gode å måtte snu hornet opp ned for å tømme det for vann:) I morgen får vi familie på besøk østfra som skal feire nasjonaldagen sammen med oss. De blir værende hele neste uke så tid til kos og shopping skal det bli. Jippi!- sier jeg som bare har brodert og brodert de siste ukene, og lengter etter å bevege meg utenfor husdørene. Nå skal sommerklær til mor og barn i hus. Med disse bildene ønsker jeg alle som titter innom her en fantastisk flott nasjonaldag! Og som den ekte bergenser jeg er, hedrer jeg byen og dens borgere med første og siste vers fra Bergens nasjonalsang "Bergensiana". HURRA FOR 17.MAI !

Jeg tog min nystemte Cithar i Hænde;
Sorgen forgik mig pa Ulrikens Top.
Tænkte paa Bauner, om de skulde Brænde,
og byde Mandskab mot Fienden op;
følede Freden, blev glad i min Aand,
og greb til min Cithar med legende Haand.

Jeg drak den Skaal, som mig Ulriken skienkte,
drikker den samme, I, som have Viin!
Hver, som oprigtig mod Fødeby tænkte;
Lod denne Munterheds Skaal være sin.
Held for vort Bergen, for Fødeland Held!
Gid alting maa blomstre fra Fiere til Field!


English: I did it! Finally I have finished the belt and the chestcloth/frontpiece . I even got a new jacket for my national costume that I have wished for so long. :O)

64 kommentarer:

sologbolig sa...

Nydelig bunad og den trøyen var jo riktig lekker. Ja, vi får håpe at godværet holder seg til 17.mai. Her eg det nydelig nå med full fruktblomstring og med bunader og flagg så blir det hele enda bedre. Ha ein fin kveld !

liven sa...

Jippi!!!
tenker du er fornøyd nå....og som du har jobbet:o)
Ser ut til å bli fint vær på søttende....så da får du jo vist frem stasen:o)

kos deg og nyt de fine dagene:o)

En Doft Av Lavendel sa...

Hej Lisbeth!
Men himmel vilken vacker folkdräkt!!! Jättefin är den å va duktig du är på att sy samt brodera.

Jag har i mitt senste inlägg skrivit om ert ESC bidrag..jag är helt såld på Rybak, woow vilken kille och låten är bara så underbar. Jag håller tummarna för honom ikväll.

Jag måste verkligen ta mig till Norge 17 maj något år framöver, de vill jag uppleva med egna ögon =)

Ha en jättefin helg med mycket firande!

Varma kramar från Benita

Datt sa...

En flott nasjonaldag til deg også! Bunaden din ble jo kjempefin, flink er du! Resten av bloggen din er lekker den også... ;)

Kerstin sa...

Gratulerer så masse med ferdig bunad...du er superflink...
Bunaden din er vakker...

Ønsker deg en kjempefin 17 mai feiring og kos deg masse med familien din...
klem Kerstin

moni sa...

så fint 17 mai innlegg og så vakker bunad med en nydelig trøye. lekkert broderi, du er jammen meg dyktig. Blir helt imponert jeg:) ønsker deg en nydelig kveld:) heia rybakk:) hilsen monica

siren sa...

Åh...jeg elsker bunader, i alle varianter og fasonger! Din var kjempeflott, og så flink du er til å sy! Du burde være kjempestolt av deg selv! :) Jeg har sydd stakken på min egen nordlandsbunad, men alt det andre av broderi på bunaden måtte jeg sende videre til min oldemor! :)

My home is my Castle - by Kari sa...

Gratulerer :))
For en nydelig bunad du har.. Absolutt en av de flotteste vi har ( synes jeg da )Selv om alle bunader er fine da ;)
Så flink du er !!!

Ha en riktig fin 17.mai du og :)
Klem,Kari

MarnyAlice sa...

så nydeleg bunad!!! alltid likt bunaden frå ditt distrikt :)
imponert over at du har sydd sjølv...må vere litt av ein jobb!! :)

god helg og ein strålande 17 mai til deg :)
ser ut som vi får fint vær på vestlandet :)

Klem M :)

Anita sa...

Hmmmm! Så ingen duk jeg, bare bringeduken og lette og lette!! Teit og ikke lese teksten kanskje ;0) Gratulere! Også såååå fin det blir! Kos deg på dagen! Klem!

Charlotte sa...

Den bringeduken var bare helt aldeles nyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyydelige!!! Rett og slett!!! Du er utrolig flink! Selv har jeg Bergensbunaden, + Hardangerbunad i barnestørrelse (som prinsessa skal bruke 17. mai), og jammen er det staselige plagg. Virker som om det med bunad er litt inn for tiden, og det er kjempegøy! Det er jo flotte plagg som vi må bære med stolthet!
Ønsker deg og dine en fortsatt fin torsdagskveld, og en riktig god
17. mai!
Hilsen fra Charlotte

Anonym sa...

Hei Lisbeth,

Er det noe du egentlig ikke kan??
Nordhordlandsbunaden er så fin. Selv har jeg ikke bunad men drakt - Blomsterdalsdrakten - og den syns jeg er kjempefin også - veldig feminin med figursydd "gammeldags" vest som strutter litt ut bak.

Dere får ha en strålende 17 mai med, forhåpentligvis, mye sol, is og latter. Er litt skeptisk til solen jeg da...ja ikke skeptisk TIL den da (for jeg liker jo slevsagt sol! :-) ) men om den kommer til å skinne over Sandsli på nasjonaldagen. Fingers crossed!
Nå skal jeg slenge meg på sofaen og heie på Rybak og Co.

Lobelia-damen :-)

mali-mo sa...

Så flott det beltet og bringeduken din var!!! Kjempefint, du har vært flink!

Og Lasketrøyen var fin, har tenkt på å skaffe meg en jeg også, men du vet....her i huset er ikke sånt på toppen av listen, så jeg får nok hutre noen år til. Hihi. I år blir det jo ikke bunad da, da måtte jeg nok lagt den ut endel i livet ;) Så derfor har jeg ikke giddet å sy ferdig lillemalien sin heller. Men nESTE år!!!!

in my garden sa...

utrolig flink du er,nydelig bunad du har brodert og sydd.Ja satser på fint vær og en flott 17 mai.

Kari sa...

Gratulerer!
Flott håndarbeid.

Jeg gleder meg også til å ta på bunaden 17.mai. Dagen har aldri blitt den samme uten.

God 17.mai til deg og dine :o)

Fjordheim sa...

En flott bunad og en fin jakke. Ja det kan være godt å ha den over bunaden visst det er litt kaldt fra morgenen av.
Ønsker deg ei flott 17.mai helg :)

Nooria sa...

Wow, for et håndarbeide! Gratulerer så mye med nytt egenprodusert belte og bringeduk. Du var kjempeflott i bunaden din!

Forgjengelige ting sa...

For en flott bunad du har! Og så har du brodert det der selv!! Du er kjempeflink!! Og lasketrøya var så fjong! Nydelig til bunaden!!

Blir vel buekorpsmusikk der nede i Bergen, tenker jeg!!

Ha en fin nasjonaldag!!

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Du är så fin, vilken underbar Nationaldräkt. Och så duktig du är på att brodera! Önskar dig en riktigt skön 17 maj.
Kram till dig
AnnaMaria

Prinsesse Elin sa...

Jeg ler enda over hvilket syn det må ha vært med E på motorsykelen da han var å hentet dette. he he he he. Tenk om han virkelig hadde mistet det.....stakkars mann!!!! Men det skal du jammen ha L. Dette her ble skikkelig lekkert. Jeg bøyer meg i støvet for deg og mamsen jeg. Å så E da som hentet det å brakte det trygt og sikkert i hus. God klem:O)

Hilde sa...

Så gøy å ha brodert selv! Gratulerer med kjempefint resultat - bunad er praktfult! ØnDKER DEG EN STRÅLENDE 17. mai i bunad og med tørre musikanter! vI SKAL ut og gå i Oslos gater - jeg skal jobbe, og sønnen skal gå for første gang med klassen sin, så det blir spennende!
hILDE

Strikkelines sa...

Æ tar a mæ hatten...nydelig.....

Livs Lyst sa...

Så gøy å være ferdig!!!
Nå kan bare 17.mai komme!!

Gleder meg til å ha på min også.
Hilsen L-jo

Anettes hus sa...

Gratulerer!!! Så flink du er!? Bunaden er helt nyyydelig! Har ikke bunad selv, synes nemlig ikke at østfoldbunaden er så fin;)

Ha en fin 17.mai, Lisbeth!

Klem Anette:)

Alette Siri Ane sa...

Kjempeflink du har vært !Riktig bra ble det!No må du brodere armringer som nett så vidt titter frem fra Lakatrøye ermkanten!Det har dere heilt sikkert i Nordhorlands distriktet også.Eg legger det inn på bunadsbloggen min så ser du!

Akkurat passe Frø sa...

Det blei kjempefint!!!! Eg er imponert over broderi-innsatsen din! Nydelige broderier!! Håpar du vil vise fram forkle når du er ferdig med det... Trøya var kjempeflott!
Eg er enno ikkje komme fram til kva som eventuelt er "rett" trøye til Handangerbunaden min. Har berre fått beskjed om at eg må passe på å finne fram til den rette for mi bygd... ikkje finne på noko tull mao... Men noko svar har eg ikkje fått... Håpet og drømmen er at til neste år skal capen vere bytta ut med trøye!!!
:O) FrueFrøet

Fru Storlien sa...

Så flink du har vært! Og lasketrøya er fin - jeg er enig i at trøye er mye finere enn cape. Det gjelder de fleste bunadene, varmere er det også. Og ikke minst - man blir litt nettere i fasongen med trøye enn med cape.
Ha en fin 17.mai!

Hulda sa...

Jeg måtte nynne Bergensiana for meg selv her, det er en herlig sang! ;) Flott når Arve Tellefsen spiller den.

Nydelig bringeduk, syns bunaden ser fin ut, også med den jakken. Det var jo noe utenom det vanlige. Jeg har selv nordlandsbunad, men er ikke noe bunadsmenneske, så det er mest mamma som bruker den.

Flott innlegget under her også, så herlig dekka bord. Jeg gjorde noe lignende da mannen min hadde bursdag i april. Jeg ble så inspirert fra JDL bladet, ser du også er det. :)

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Heisan Lobeliadamen Takk for koselig kommenatar. Njaaaa, lurer også litt på det med solen, men bare vi slipper regn så er dagen reddet. Håper.....
Ha en flott 17.mai !
Klem

essemia sa...

Vilket arbete du lagt ner på det här. Och vad fin du blev i jackan också. Ja, jag kallar den så, hi, hi.
Hoppas ni får en skön helg tillsammans med släkten.
Kram Elzie

Guldkant På Livet sa...

Nej men så vacker dräkt!! Och det är väl du som står i den så jag måste säga, så snyggt den sitter, som på en fotomodell! Du är verkligen så duktig att det är overkligt, du syr, inredder och arrangerar fantastiskt!

Ha en bra 17maj med din vackra dräkt!!! HURRA!!!!! Mari.

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Så fint det blev! Och så bra att du blev färdig innan 17 maj. Jag hoppas du får en riktigt flott nasjonaldag!

Vi åker till Sverige, för svigerfars 60-års dag. Så i år blir det inget 17 maj firande för oss.

Ha det fint!

tresko sa...

Herlighet så flott broderi du har sydd. Og fantastisk fin bunad.
Nå kan du være stolt.
Jeg liker også bunad, skal i år ha Lises festdrakt, som mine barn. Men er aller mest glad i min vesttelemark bunad.
Ha en nydelig søttendemaihelg :)

Flower Power sa...

Heia Lisbeth, du greide det!!!! Superflinke deg....det ble nyyyydelig!!!!! Og så stas å ha gjort det selv da:))Bunaden din er helt nydelig.

Jeg ser at du også har valgt støvler til din.....de er jo bare lekre. Jeg visste ikke at det var et alternativ med støvler jeg før damen i bunadbutikken viste meg de. Da måtte jeg jo bare ha sånne såklart;)
Lasketrøyen din er jo bare såååå praktisk, det blir ofte kaldt med bare skjorteermene. Nå slipper du ihvertfall å fryse ja:)

Når det gjelder Beltestakken så har jeg faktisk aldrig sett den med helt hvit skjorte før. Den har flere broderte alternativer, og så kan man ha silkeskjorte i ønsket farge. Det er så mange valgmuligheter på den at det nesten blir litt vanskelig å velge.... men det er jo litt gøy å lage sin egen variant da:) Det er annerledes med de andre Telemarksbunadene....de er det færre valgmuligheter på, og fastere regler.

Nå har du fortjent en god pust i bakken etter den intense broderingen..... du får lene deg tilbake å bare nyte det vakre resultatet. Gg så må du og dine kose dere masssssse på 17. mai. Hipp, hipp hurrrra!

Klem.

Flower Power sa...

Glemte å si at du tar så lekre og inspirerende bilder!!!! Jeg bare nyyyyyyter i fulle drag her.....du er best Lisbeth:))))

Linda sa...

Se der var jo bringeduken ferdig også! Gratulerer så mye, det rakk du jo med god margin! "Slitan" med ny lasketrøye også! Passer bra til knappestøvler!

Ha en riktig fin 17. mai!

Sivs hus sa...

Hei, Hurra for 17. mai! klem Siv

Hemma hos lilla mig sa...

Lisbeth, vad underbart vacker dräkt. Himmel vad fint du har sytt. Du passar så otroligt bra i denna vackra dräkt.
Ha, en trevlig 17 Maj!!
Kram

Anonym sa...

Så staselig bunad-vakker er den:-)
Og hva er bedre enn at du har laget den selv, du er kjempeflink!!
Jeg har Sunnmørs-bunaden, og er stolt av den! Bunad får deg til å gå med rak rygg!
Håper du får en fin 17 Mai-da kan du beundre arbeidet du har gjort:-)
Klem Hege.

Landcharm sa...

Her er jo alt klappet og klart til den store feiringen. Flotte bilder! Ha en fin feiring.

Guttemamma sa...

Regnet med det ja!!! Bunaden din er FLOTT,Lisbeth!! Linforkle her i gården og!! KOs dere masse med feiringen i flott bunad!! klem fra Anette

Underbara Hem sa...

å vilka fina dräkter
underbara
vill önska dig en skön helg
kramis Jeanette

Lindas Hus.. sa...

hei Lisbeth!Ååååå,bringeduken din ble nydelig.Flott med trøye også.
Her har vi en musikant,så finvær er bestilt.ha en flott 17maihelg!
Klem Linda :))

Hespe sa...

Hei vennen!
Duuuu, har du sydd bunaden din selv??? I så fall er jeg helt målløs - så vakker!!!! Jakken var også kjempefin! Jeg har ikke cape til min bunad, men har ofte tenkt jeg skulle hatt, på grunn av at det ofte er kjølig på 17. mai. Samtidig har jeg tenkt at en cape skjuler bunaden - en jakke som din derimot, bare fremhever festplagget...

I år blir det "litt ekstra" i forbindelse med nasjonaldagen her hos meg. Min eldste søster skal feire sin 50 års dag i byn, og selv om hun ikke ønsker noe feiring i den forstand, har jeg og min andre søster som bor i byn, lagt opp til litt kos og overraskelser. Gleder meg!!!

Ha en superfin 17. mai -koooos deg masse!!!

Goklem fra Hildegunn

Trines Hus og Hage sa...

Hei Lisbeth!
Helt nyyyyydelig bunad du har, og tenk at du har brodert og ordnet selv! Jeg er stum av beundring!!! Hva du får til, jente! Ingen tvil om at du kan gå rundt med hevet hode på nasjonaldagen iallefall! Du, jeg er trofast leser av bladet Lev Landlig og der så jeg du var månedens blogger. Gratulerer! Moro da!
Kos deg så mye på den store dagen! Den budaden satt som et skudd!
God 17. mai klem til deg fra Trine

jordbærpiken sa...

Fantastisk fin bunad! Så utrolig flink du er som har sydd selv! Jeg er imponert. :) Kjempefine green gate ting også. :) Ha en herlig 17. mai!

Kreativ Helse sa...

En utrolig flott bunad du har laget deg! Ganske spessielle broderier.. nydelig! Jeg jobber delstid i bunadsbutikk og liker veldig godt å se fine eksemplarer av arten ,o)
Ha en flott 17. mai i stasen!

lise sa...

Så kjekt med egenbrodert belte og brystduk! Laskejakke er utrolig kjekt å ha til kalde 17. mai-er. Vi har til guttebunaden (Fana), men har aldri sett laskejakke til en kvinnebunad før.

Det blir nok dekket opp med Green Gate her også i morgen, det oser feiring av det slikt bord!

Viveka på Humlebacken sa...

Hej
Nu är det dags för avslutning i vårteckensutmaningen. På måndag kör vi Grand Final och jag kommer att lägga ut allas adresser i ett inlägg och uppmana folk att gå runt och titta på finalen. Det vore jättekul om du ville göra ett avslutningsinlägg och visa hur långt våren har kommit hos dig!
Kram
Viveka på Humlebacken

Jannicke sa...

Guri, så vakker du var i den bunaden!! jeg er imponert over arbeidet og resultatet!!!
Syntes du skal være stolt av deg selv!!
God 17.mai!! jammen er det herlig her i Norges vakreste by.. ,o)
Klem fra J.

Målargården sa...

Hej! En för mig ny blogg. Roligt!
Jättefin blogg och va kul att du har inlägg om din bunad. Har själv gjort mina senaste inlägg om vår dräkt som vi har hos oss där jag verkligen uppmanar till att mina medmänniskor skall börja använda sina dräkter likt ni i vårt grannland.
Jättefin blogg har du och jag skall kika vidare lite till. Ha en trevlig helg./ Eva-Mari

M sa...

Så pen den var, du er heldig som kan sy!!

Jeg synes Hardangerbunaden er den vakreste....og det er den som er mest kjent i utlandet også...

Bergens nasjonalsang er SÅ nydelig,
den ligger på YouTube i mange varianter hvis det er noen som ikke har hørt den.
Det er den eldste nasjonalsang i Norge....jeg husker ikke året, men mener det var på 1700-tallet at J.N.Brun skrev den.

Ha en riktig god 17.mai,
tre roser fra meg til deg!
@->- @->- @->-
Klem fra M

Aina sa...

I dag kan du bare sprade rundt med den flotte bunaden din, nydelig den bringeduken og beltet(fine sko har du jo også)
Ønsker deg og dine en fin 17.mai feiring i dag:0)
Klem fra meg.

Guldkant På Livet sa...

GRATTIS NORGE TILL FÖRSTA PLATSEN MED BÄSTA LÅTEN I HELA MELODIFESTIVALEN OCH TILL ER NATIONALDAG IDAG! HEJA NORGE!!!!

MOLLY sa...

KJIIIIPING!!! Jeg vil se HELE deg;)


Lekker bunad, og grattis som fy!! R e s p e c t, for den syingen og broderingen!
Så kjører jeg en spansk en...
copy/paste, men likevel fra hjertet:
GRATULERER MED DAGEN, og kos dere masse!!!!
Molly hilsen fra skogen:)

Mia sa...

Såååå nydelig, Lisbeth! Jeg er virkelig imponert over arbeidet du har lagt ned, men du verden så flott og vakkert det hele ble. Jeg hadde også virkelig sansen for jakken din, så mye finere enn en cape som man ser til vanlig. Og du ser da alldeles bedårende ut i stasen også da. Kan tenke meg det har vært herlig å bruke den idag, men jakken ble kanskje i varmeste laget, for det er vel varmt og godt hos dere også nå, eller...?

Så trist å lese om hvitepusen. Dyr erså rare sånn, glad i sine og sørger (om mulig til døden) over tapet av sine nære og kjære. Så nå er det ikke noen katthos deg da. Men kanskje blir det en (eller to) med tid og stunder igjen.

Nyt resten av 17. mai, det er et helt år igjen til neste gang!

Roberta Granada sa...

Oi , gosto muito do teu blog, eu tb tenho um blog sobre artesanato em geral e agora estou disponibilizando aos meus leitores download grátis de revistas, http://agulhaetricot.blogspot.com,visite-me,beijo.

Synnøve sa...

Hipp hurra, gratulerer så mye med dagen i dag!! Green Gate-bringeduk ja, den var ny, hihi... Nydelige bilder! Håper du har hatt en strålende feiring i solen sammen med dine kjære :) Klem!

Kari sa...

God morgen og vel overstått håper jeg!

Vi hadde en fantastisk dag i går. Over 20 grader hele dagen, og unger, kaker, musikk og latter rundt oss det meste av dagen.

Vippebåndet ble en suksess! Jeg så linken inne hos deg, og etter det var det bare å komme i gang. Herlig å slippe den fletta nedover ryggen i alle fall, men jeg måtte knyte den ganske stramt rundt hodet, så jeg syns nesten at jeg har den på enda......

Ha en fin - og kort - uke!

Klem fra Kari*

I huset ved bekken sa...

Den bunaden din er skikkelig flott.
Jakka var spesiell,( nesten universell):Håper du fikk vist deg fram i den i går.
Har du gått på bunadkurs eller er du bare født så flink?
Klem

Kari sa...

Nydelig bunad du har og jakken var kjempeflott. Bøyer meg i støvet over håndarbeidet ditt...

Kari :-)

Jema Rose sa...

Vilket otroligt vacker folkdräkt du har!!!

: )

Önskar dig en fin vecka..!

KRAM, Jenny

GAWO sa...

Jeg har alltid savnet en trøye til min Hardangerbunad. Har aldri skjønt at det ikke hører med en sånn jakke. Her vestpå er det jo ofte kaldt i mai. Jakken din er kjempefin og praktisk og alle bunader burde hatt maken. Nesten maken i hvertfall :-)
Takk for fin post!

Maren sa...

Heisann,

jeg er så utrolig fasinert av mønsteret du har brukt til bringeklut pg belte (med blomster) kan jeg spørre hvor du har funnet det. Det er bare SÅ NYDELIG