21.02.2008

Pashmina

En av mine lidenskapelig interesser er tekstiler. Leser og leser om silke, blonder, broderier, kniplinger, angoraull og you name it. Bøker om gamle bunadsbroderier, dåpskjoler og lignende kan jeg aldri få nok av. Et ullslag som jeg er utrolig fasinert av er Pashmina.

I går fikk jeg en fantastisk flott gave, ikke mindre enn 3 Pashmina sjal fra Nepal. Håndvevd spesielt til meg i den vakreste Pashmina ull som kan tenkes.


Pashmina er det letteste, tynneste og varmeste og mest luksuriøse ullen i verden, og fra denne geiten, Capra Hircus, kommer den.
Det trengs ull fra 3 geiter for å kunne veve et sjal, 1 geit gir kun ca 90 gr ull i året. Det er ullen rundt nakken og under magen som blir brukt. Fibrene er 12-14,5 microns tykke i diameter, dvs 1/6 del av et et menneskehår som er ca 75 microns!!! ( til cashmere blir det brukt fibre som er 17-19 microns tykke, altså ikke like fine). Jo høyere i fjellene geiten lever dess finere ull, det sies at den fineste ullen kommer fra geiter som klatrer opp i 14.000 fots høyde om sommeren.
Sjalene er helt utrolig lette, viser 180 gram på kjøkkenvekten og best av alt de klør ikke. Det rosa har silkerenning mens de andre er 100 prosent pashmina. Spør om jeg er glad!
Ute blåser det og regner, men det gjør ikke noe, for jeg skal sitte i godstolen med mine broderier, fyr i ovnen, kose meg og nyte synet av disse fantastiske skjerfene helt til jeg får verkerygg. Og synd jeg ikke bor høyt over havet, for da skulle jeg nok hatt 1 geit eller 10 i hagen!

English. Yesterday I recieved a wonderful gift from my brother and his wife. 3 beautiful shawls made of Pashmina which they ordered special for me and in my colors when they stayed in Nepal. I am fascinated by this wool, and the way it is made. Pashmina is the softest , warmest and lightest natural fibre in the world. A single mountain goat produce only 90 grams of wool a year, and it takes 3 to produce a shawl. One fiber is only 12- 14,5 microns thick, human hair is approx. 75 microns thick. No wonder pashmina is counted as the most luxurious material in the world.

15 kommentarer:

Elzie sa...

Du milde tid!! Vad är det för vänner du har överallt som skickar dig såna fina saker. De ser ju helt gudomliga ut.
Hoppas du har en skön kväll framför kaminen.
Kram Elzie

Tove sa...

Så nydlige sjal, og for noen flotte farger i tillegg, også tre stykker!! Heldiggris:D Og som vanlig: utrolig vakre bilder fra hjemmet ditt:)

Lilla Blanka sa...

Åh vad fina de ser ut, Pashmina var något nytt för mig...är det ungefär som kashmir?
Vad fina påsk-harar du har (översta bilden)
Kram och gonatt vännen!
Mia

M&Co sa...

Så lekre!! Jeg er vill etter de jeg og! Har oppheng i at jeg ikke må fryse på halsen (?) så sommer som vinter drasser jeg med meg mine pashminaer hihi ;-) Ha en koselig Fredag!

Tonje sa...

For noen nydelige sjal!!! Og så helt i fra Nepal....det er langt unna det=)

Ønsker deg en flott helg=)

Mona. sa...

Bare innom i full fart,for å ønske deg en super helg !! Så heldig du er,de sjalene var bare nydelige,åsså i skikkelige drops-farver......virkelig fine ! Nydelig bilde av kosekroken din,tenker du koser deg der,ja !!! Nyt helgen da,nattaklem fra kalde nord :)

Garden Angel sa...

Heldige deg! De ser nydelige ut! Deilige vårfarger på de:)
God helg til deg og dine!
Klem fra meg(",)

Emmeline sa...

Nydelige sjal; og så tre stykker i tillegg??? Heldige jente. Jeg venter i disse dager på stoff fra Stoff og stil, du vet du inspirerer meg også med disse flotte bildene dine, og ikke minst med de overbevisende ordene om at kvaliteten også er bra:)
Jeg sitter faktisk med en pashmina sjal rundt halsen i skrivende stund, det er SÅ deilig..Sånn sett er det jo bare et vidunderlig plagg man jo både nyte synet og effekten samtidig.
Det ser så koselig ut hos deg. Vakre tapeter alle steder hos deg, rett og slett nydelig. Kan lett drømme meg bort her ja:)
Jeg var forresten innom på Laura Ashley i går; spennende med en ny butikk, men foreløpig var det VELDIG rotete der..hehehe. Det kommer seg vel litt etter litt. Svale rosemønstre er tydeligvis litt ut på Laura Ashley det var på en måte svart man dekorerte med i vinduene:) Ha en fin fin dag!

Hulda sa...

Nydelige sjal du har fått. De så ut til å være deilige på. :) Kjempefine interiørbilder.

Hobbyhuset-Merete sa...

Utruleg lekre bilder frå heimen din!! søt kanin og hare på bordet ;o)
dei sjala dine ser alldeles herlige ut! nydelege fargar og sikkert mjuke og gode som du skriv :o)
Ønsker deg ei fin helg!!

Lindas Hus.. sa...

Hei Lisbeth!Flotte sjal du har fått i gave.Det var det med å ha dyr på båsen da sikkert kos...
Høres herlig ut å slappe av med håndarbeid.Har kjøpt slike stempelsaker som du anbefalte.
Skal prøves ut i morgen.Er spent på
ossen det går.Ha en fin helg i ruskeværet.Hilsen Linda :))

Anki sa...

Hei hei! Her har jeg ikke vært på besøk før. For en herlig blogg du har.. Ble helt hensatt av alle dine flotte bilder av Statsraaden, jeg var ii min e yngre dager på et fjorten dagers tokt med den, fra Trondheim via Bergen, til Orkenøyene og Shetland. Et minne for livet. Og jeg har sett gjennom Alle inneleggene dine, og virkelig kost meg her.
kommer garatert tilbake!!! ha en fin helg!

Ann-Catrin / finthemma sa...

Oj oj vilka vackra sjalar... du tar så fantastiskt vackra bilder...jag bara njuter när jag är här!!
ha det gott vännen!!
Kram A-C

Forgjengelige ting sa...

Dette var interessant! Det er første gang jeg hører om pashmina!!
Sjalene ser kjempeflotte ut! Gratulerer! Du er heldig som har fått dem!!

Sweet Designs sa...

You have a lovely blog, the photos are very nice. I just wish I could read your language with the photos :)

Judith