23.08.2009

ROGNEBÆRGELÈ

Jeg lovet å dele oppskriften på rognebærgelè og det skal jeg gjøre.Må bare vise frem høstfloksen som blomstrer så lekkert i hagen nå. Synes høstfloks er en elegant staude, ikke mye høst over den, mer frisk som mai måned. Håper den får sin renessanse rundt i hagene, det fortjener den. Lett å få til og best av alt, den gjør seg så godt som snittblomst.Står seg lenge i vase inne. Ja til høstfloks!
Så var det geleèn. Til kjøttretter serverer jeg den alltid som det her, hvilket er vanligst tror jeg, en klatt på hermetisert pære. Hos meg blir det: "Nei, potetene har jeg ikke satt selv og elgen har jeg ikke skutt, sausen har jeg klart å røre sammen, ikke alltid det heller forresten, pærer, niks - kjøpt ferdig hermetisert, men rognebærgeleèn har jeg klart helt selv"! Det får holde :) Jeg lagde gelè på 2 l bær, 3dl vann og 10 dl sukker pr.liter saft.

Jeg blandet rognebærene med epler,smaken blir da mildere. 3 epler, skrelt og kuttet i små biter og plask opp i til bærene. Følg fremgangsmetoden som for ripsgelè. Men husk at bærene må ha et døgn i fryseren før du går i gang,ellers blir geleèn for bitter på smak..

Rødt monogram la fra seg en oppskrift i kommentarfeltet til forrige post. Prøvde også den oppskriften og geleèn ble virkelig god. Takk snille deg for at du deler, slikt liker vi!

21.08.2009

ROGNEBÆR

Hverdagen er tilbake og omsider har jeg igjen fått oversikten over livet. Skryter ikke på meg at jeg har full kontroll, tar noen uker før jeg har hodet over vann,men det går seg til. I dag ble vi velsignet med 28 varmegrader og en heftig vind,tenk om høsten kunne blitt slik! Jeg lever i håpet, evig optimist.

Vi får ta for oss av det flotte høsten byr på, nydelige farger og hurra!...gratis råvarer som rognebær! Jeps, i år skal rognebærene til pers. Rognebærgelè er nydelig til viltretter. Litt rognebærgelè i viltsausen og den blir perfekt på smak. Rognebær er forresten ikke bær, men en frukt.Bittesmå eplefrukter som er så til de grader sur på smak, men fullstappet i C -vitaminer.... og gratis,tilgjengelig for alle om en bare gidder ta seg en tur i skog og mark.

De henger høyt så en rive er bra å ta med seg. Rognebærene skal plukkes etter den første frostnatten for å få vekk den bitre smaken. Jeg venter ikke på minusgrader nattestid, en fryser duger like bra. Jeg vil ha bær med pektininnholdet på topp slik at jeg får geleèn stiv.Dermed kan ikke bærene være overmodne. Plukke, vaske og rett i fryseren for en overnatting. Der ligger de nå, og i morgen satser jeg på fine glass fylt med ravfarget gelè.

Skal prøve ut 2 forskjellige oppskrifter, den beste deler jeg med dere i neste innlegg som kommer så fort geleèn er stivnet. See U!

10.08.2009

SANSESNASK

Hei alle! Her skulle jeg liste meg inn på bloggen og lage et lystig innlegg og så blir jeg sittende sjakkmatt av alle de gode kommentarene.Kommentarer og mail som utrykker savn og bekymring over mitt fravær i Blogglandia,*tørke tåre fra øyekroken*. Måtte faktisk liste meg ut igjen og gå en runde i hagen for å summe meg. Tusen takk, dere er helt fantastisk. Jeg bevilget meg en bloggeferie,var selvfølgelig ikke tanken at jeg ikke skulle blogge et ord på 4 uker,men det ble for mye styr med blogg+ferie. Dagene fløy avsted.

Når jeg først skal blogge må jeg kunne kose meg med skrivingen og ikke minst ha tid til å besøke dere, aller helst få lagt igjen kommentarer rundt om. Ellers gir det ingen mening for meg. Enveiskjøring er ikke min greie. Anyways, nå er jeg tilbake til støvete blogg og like støvete hus.Sist jeg skrev var rips på agendaen. Jada, jeg har plukket bær og lagt endel arbeid i safting og sylting. Ripsen er blitt til gelè og saft.

Alltid like spennende om gelètesten er vellykket,denne gangen ble det gelè på første forsøk. Da smiler Lisbeth og synes hun er veldig voksen og flink. Jeg har sett litt rundt på nettet etter en oppskrift på gelè som er brukbar.Det er bare å lage saft som jeg har forklart med rabarbraen, deretter koke saften opp på nytt og tilsette riktig mengde sukker.

Å lage ripsgelè er altså en enkel sak, det man må investere er tid. Jeg landet på denne siden som forklarer fremgangsmetoden på en grei måte. Siden viste seg å være et funn. I tillegg til gode tips om bær/frukt er det mange ideer til barneselskap og oppskrifter med de artigste navn. Sansesnask f.eks :O) Om ikke du gidder å safte/sylte, kan du likevel imponere. Plukk et par fine ranker med rips og frys ned i små beger.Og vips har du delikat kakepynt som du har "kjøpt" i egen hage! I fjor til jul serverte min mor den nydeligste kake med ripsranker som pynt. Jeg satt med et fåret glis og tenkte: din luring! Datteren har nå tatt opp konkurransen,bare vent til julaften:O)

13.07.2009

RABARBRASAFT/ RHUBARB LEMONADE

Har du ikke laget rabarbrasaft i år da, Lisbeth? Å joda, det har jeg vel. Flere flasker ble det, like god i år som i fjor! Lesere spør etter oppskriften som de mener å ha sett her på bloggen, men ikke funnet igjen. HER ER DEN:

1 kg. rabarbra
3 dl vann
2 – 2 ½ dl farin
(1 g bensoat pr. liter ferdig saft)


Kutt rabarbraen i små biter, kok den i ca 10 min sammen med et par nelikkspiker eller sitron.
Sil den i et sileklede. ( Som du får kjøpt hos de fleste kjøkkenutstyrsforhandlere)
Gi saften et nytt oppkok og tilsett sukker. Nellikspiker fremhever smaken, noen foretrekker å tilsette sitron istedet, smakssak. Det samme gjelder sukker. Jeg tilsetter nok litt mer enn det som står i denne oppskriften. Smak deg frem. Skum.( Skum betyr: når saften kokes opp med sukker dannes det et skum på toppen , dette må fjernes ellers blir saften uklar, fjern med fiskesleiv eller skje) Jeg har ikke tilsatt bensoat, men dette må til om saften skal lagres lenge
Mulig i seineste laget siden rabarbraen helst skal høstes før 23. juni, etter den dato bli den tørr og trevlete. Men det går fint å klippe planten helt ned og høste den på nytt senere i sommer. Hos meg blir det 2 ganger safting av rabarbra for sesongen. Lykke til !
Nå står ripsen for tur ! Skal det lages gelè må ripsen høstes før bærene blir for modne. Så da vet dere hva jeg holder på med om dagen. *bildene av saften er gjenbruk fra i fjor!
English: Of course I have made rhubarb lemonade this year as last year. It taste like a summer day and the color is fantastic.

12.07.2009

TRUE COLORS

Det er en lykke, en sann og herlig lykke, å ha en bestevenninne som kommer på besøk. Du vet, den type bestevenninne som er enig i alt du sier, selv om hun innerst inne vet at du er på gyngende grunn og at det egentlig er du som er den håpløse, ikke personen du nettopp har beskrevet som den teiteste på jord.

Venninnen nikker samtykkende til alle dine beretninger fordi hun vet at det er det du trenger akkurat nå, og fordi hun vet at du ville gjort det samme for henne.
Hun har fulgt deg gjennom tykt og tynt fra dere møttes i barnehagen.


Vi hatet barnehagen, den var frihetsberøvende. Den beste planen for å få lov til å slutte var enten å hoppe over gjerdet, mange ganger for dagen, for så å rømme. Sitte musestille bak et tre og smile til hverandre, hemmelighetsfullt. Eller å kaste sand i øynene på barnehagetantene. Vi vant, vi fikk slutte, et halvt år før alle de andre. Vi var lykkelige, det samme var barnehagetantene.

Venninnen som du gikk hjem fra skolen med, skoleveien var egentlig alt for kort, dere hadde så uendelig mye å snakke om.
Og idet du kom innomhus ringte telefonen, du løftet av røret og visste så inderlig vel at det var henne. 4 minutter tidligere sa dere adjø utenfor porten, vi snakkes senere.....


Den venninnen som kjenner dine "true colors". Hun fortjener det aller beste, hun vet at du har gjort ditt aller beste for at hun skal få en avslappende sommerstund.

Hun vet at du vet.
Juliminner fra den gang hennes mormor bakte sjokolademuffins som ble snudd opp ned, toppen ble skjært av for at muffinsene skulle stå stødig.


Sjokolademuffinser som ble pyntet med melis og bringebær. Roser ble omsorgsfullt klippet inn fra hagen og prydet alle bord. Det var sommer i hele huset. Når hun setter seg i bilen for å begi seg på hjemveien har hun fått vekket noen av de vakreste sommerminner hun har. I baksetet ligger rosebuketten fra bordet.

Hver gang hun forlater ditt hus er dere blitt enda bedre venninner.

09.07.2009

PERFECT !

Tjolahopp! Innom for å blåse litt støv av bloggen, nesten flaut at jeg ikke har fått "meket" meg til et lite blogginnlegg på aldri så lang tid. (Banker på skjermen, er det noen der ute?)

Jeg som hadde store planer om å drive dagbokblogging hele juli måned, jeg hadde virkelig det! Sett for meg sommerlige innlegg hver eneste dag med ett bilde eller to av julisaker som får meg i godlune. Tiden har bare løpt fra meg, merkelig...

Anyways, hvordan har dere det? Noe nytt under solen rundt om ? Har fått med meg at Hulda pusser opp sitt nydelige hus, der er det jo mye flott å se og lese, Emmeline er kommet hjem og reist igjen, Anette er på Island, så jeg har da fått med meg noe.

Tusen takk skal alle dere tålmodige sjeler ha, jeg har fått så mange koselige mail og nydelige hilsener her inne. Utrolig kjekt å bli savnet i bloggverdenen skal dere vite.
Til deg som lurte på om jeg hadde fått solstikk, hihi ... neida, men ikke så langt i fra, det har vært vaaaaarmt, og det har jeg merket.
Har i grunnen krøpet rundt som en halvdød veps, skjønt en blid veps. Jeg har vært dorsk, og det med stor D. Jeg tåler godt varmen, men får altså gjort fint lite.

Man skal vel ikke klage når maten er god, barnene er i godt humør, været er strålende og jeg har ferie. Straffen kan bli tung og hard...og regnfull. For alt i alt har jeg levd som i TV-serien "Livet med Larkins" (Darling buds of May) Perfect !



Heldigvis har temperaturen stabilisert seg på et mer levelig nivå, det har kommet regn som har avlastet litt for all vanningen. Man får jammen santen trimmet godt der man løper omkring med hageslangen.

Nå peprer jeg dette innlegget med bilder fra hagen, det er virkelig et blomsterhav her hos meg.

Nokså luksuriøst å ikke gidde telle antall røde roser. Jeg kan trygt fastslå at jeg ikke har nok vaser til alt dette:=)
Vi blogges ved, nå må jeg ha meg en rundtur og hilse på bloggevenner. Jeg er plutselig tilbake med en ny bloggpost. Ta vare på deg selv så lenge.

27.06.2009

"DRYSSE SOMMERFRØ PÅ"

Hei alle godinger! Hvordan har dere det? Her kan jeg si at nå er det ferie, klyp meg i armen!
Det går alltid noen dager der jeg går i ring, må nesten riste av meg hverdagens kjør.
Spesielt klokkeslett, alle tidspunktene som hjernen er matet med popper opp, "alarmen" går torsdag klokken 17:00, da skal snuppa på korpsøving. En time senere uler det igjen, Lord Fauntleroy skal på fotball. Hjernen jobber, hvor er treningstøy og sykkelhjelm... Da er det fy søren så godt å trekke pusten og si: Falsk alarm!
Jepps, går noen dager før rutinene og tidskjemaet er slettet, men nå tror jeg hele kroppen vet at det er ferie. Her i gården skal vi ikke rekke noe som helst på flere uker, skal i grunnen være fornøyd om jeg husker å pusse tennene, legger listen lavt:O)
Et hav av dager som vi skal drysse sommerfrø på. Det er også lov å strø sommerfrø eller så sommerfrø, bare det skapes sommerdager som kan huskes med et smil om munn.
English, School`s out for the summer.....Need I say that it feels wonderful?!

18.06.2009

GLAD MIDTSOMMER !

Ønsker alle mine svenske bloggevenner en Glad Midtsommer.
Håper dere får en fantastisk helg med nydelig vær over hele landet. Her blir det ikke feiring før tirsdag, men da feires St.Hans på tradisjonelt vis.
Alle naboene samles om bålet, vi har barnebryllup, leker for barna og mengder med kaker, pølser, is og brus. Hoj, dere skulle bare visst hvor flink disse naboene mine er til å bake, heldige oss og lykkens ost!
Men vi må altså vente på godbitene til tirsdag. I mellomtiden har jeg tenkt å gyve løs på min nye iPhone, hvilket kan bli en utfordring... på med tålmodighetskremen i tykke lag.
God helg alle sammen! Husk å spise rabarbraen før tirsdag da !

14.06.2009

VIEW FROM MY WINDOW

Hei alle ! Håper dere er travelt opptatt med å nyte sommeren. Det er iallefall jeg.

Koser meg i Hardanger sammen med barnene. De er i sitt ess ved sjøen, det er moren og:0)

Bilder som dette tatt fra vinduet er vitaminer for min sjel. Nå er nedtellingen til skoleferien startet, ikke mange dagene igjen før slaraffenlivet starter, skjønt!


Det er stas når poden får sesongens første fisk og skriker; hjelp, jeg har fått en stor fisk, en MIDDAGSFISK !!!! ... som viste seg å være en torsk og som ja, var stor.

Dette andeparet satt jeg og studerte fra kjøkkenvinduet mens jeg drakk morgenkaffen. De padlet rundt og så i grunnen ut som de kjedet seg litt. Så sa de; DYKK!, og bedrev synkronsvømming inntil de padlet videre et lite stykke og avtalte et dykk igjen. Hehe, what a life.

Jeg skal verken dykke eller svømme, for kaldt, brrrrr. Derimot skal jeg ta kaffekoppen og oppløftende litteratur med meg ned på kaien og bare bedrive dank hele søndagen til ende. Håper solen skinner der du bor. See U!