13.01.2009

DE VAKRESTE TEKSTILER

Hei og hå ! Neida, grunnen til at det er gått en stund siden forrige innlegg er ikke at jeg har sittet med beina på bordet, ikke hele tiden i hvert fall :) Nå er jeg skikkelig pratesyk, så her kommer et langt innlegg - hold dere fast! Hva synes dere om mine nye bunadssko? Jeg elsker de - knalltøffe snørestøvler fra Klaveness, juhuuu! Dere skjønner at til helgen skal jeg i barnedåp, og bunaden skal brukes. Skoene mine er utslitt, og forresten så trenger jeg ny skjorte også. *puhhh!  Jeg begynte med det gøyeste -  nye snørestøvler, he he.. Jeg har lenge tenkt på å fornye bunaden. Jeg har lyst på ny bringeklut og nytt belte, dessuten har jeg en god stund fundert på dette med forkleet mitt.

Dere som ikke vet hvordan bunaden min ser ut kan ta en titt her. Forkleet er uerstattelig for meg, og da sier det seg selv at jeg er ganske så redd for det. Jeg ønsker meg et som jeg kan bruke ved de litt mindre høytidlige anledningene - og faktisk 17.mai om været er umulig. I vinduet til Husfliden, der jeg kjøpte snørestøvlene, var det utstilt en vakker Hardangerbunad med et helt utrolig flott forkle. Det var noe herlig nytt og forfriskende ved drakten - takket være forkleet. 
Foto lånt med tillatelse av Magasinet Bunad. Foto: Eva Brænd
 Det stoffet hadde vært svaret på alle mine ønsker. Og snøballen rullet... Det ble til at jeg satte fornyingsplanen ut i live, jeg kjøpte materialer til bringeklut og belte, og metervare til forkle. 
 Jeg har mao kjøpt meg mye arbeid. Bringeklut og belte skal broderes i farger som passer til nytt forkle, og selve bunaden. Jeg trenger all den støtte og heiarop som jeg kan få, dette er ukjent terreng for meg. Da jeg kom hjem begynte jeg å søke på nettet etter flere opplysninger om tekstilet som jeg falt for. Jeg ante ikke navnet på bomullsstoffet, men var så heldig at jeg havnet på nettsiden til Magasinet Bunad.  
 
Der kunne jeg lese at stoffet het "Linum", og var nyprodusert av firmaet Duran Textiles i Sverige.
Stoffet Linum stammer opprinnelig fra et forkle fra Hordaland, som nå er i samlingen til Norsk Folkemuseum. Her kan du se det orginale forkleet som antas er datert ca. 1850
.
               Fotograf: Laila Duran. Bildet viser prøvetrykking av stoffet Linum fra Norsk Folkemuseum.
Jeg tok raskt turen innom Duràn
sin hjemmeside og jeg ble henført av alle de vakre tekstilene som de fører. Det viser seg at stoffet er bare ett av mange blokktrykte skandinaviske kattuner med mønster som stammer fra 17-1800 tallet som nå er satt i produksjon. Håndtrykt dere!

Nydelige vesker, bager, sminkepunger og handlenetter sydd av disse stoffene. Handlenettet er perfekt som venninnegave!
Dere må absolutt ta en tur innom, og nyte de flotte "Smålandsveskene "  Bare ordet er nok til at jeg nesten får dånedimpen -  fy flate så fine de er ! Og sjekk alle de flotte kostymene som Laila Duran har sydd. Billedgalleriet på nettsiden er et syn.  Tror de fleste vil se noen kjente ansikter på side 11.
Foto: Laila Duran
Mange av produktene, samt metervarer kan kjøpes hos nettbutikken til Magasinet Bunad. Og har dere en liten snuppe, som skal ha ny drakt til 17.mai, må dere for alt i verden kjøpe bladet og nyte den søteste drakt sydd i eplestoffet. * smelt hjerte, så fin!


Da gjenstår det bare å se hvordan prosjekt-fornying-av-bunad går, hjelpe meg. Klarer jeg å brodere bringekluten og beltet? Uæhh, her er jeg som Bambi på isen -  i nye snørestøvler !
Tusen takk til Laila Duran for de flotte bildene du sendte. Takk til Heidi Fossnes for lån av bilder fra Magasinet Bunad.
English. My national costume needs a make-over. I have bought new shoes and I will sew a new apron . I have chosen Linum , a hand printed fabric from a collection of Scandinavian textiles from the 18th century , reproduced by Duran Textiles.

46 kommentarer:

Christine Louise sa...

Så utrolig vakker bunad du har :) Og skoene var absolutt nydelige de også :) Klem fra meg

Mona. sa...

Hærremin,for et mot du har......bøyer meg i støvet ! Men jeg er ikke i tvil om at du takler dette.....dyktig som du er !! Det var et nydelig stoff,tenk å trykke for hånd......trodde ikke det skjedde,i 2009 ! Flotte sko også,du kommer jo til å bli ballets dronning :) Lykke til ;)

Jannicke sa...

Nå gav du meg en fiks ide! Jeg skal rett på husfliden og kjøpe snøresko til min bunad (rettere sagt festdrakt)... Er de gode å ha på beina? Jeg har konfirmant til våren, og hun bestemte seg for samme drakt som meg ;o). Veldig kjekt. Det er en relativt ny drakt : Blomsterdalen Festdrakt, designet av TT Design.
Lykke til med alt du har foran deg!!

Anita sa...

Det der får du til saå lett som bare det, det vet jeg! kommer til å bli kjempefint! Har vært innom her og sett etter deg, og endelig var du på plass:0) Nå er det snart natta her, trøtt om kvelden og trøtt om morgenen! Lykke til!

prinsesselinn sa...

hei på deg.
dette var et utrolig fint innlegg.

Veldig kjekt med alle de flotte bildene og henvisningene.
Men så er jeg da også over gjennomsnittet intresert i bunad ;)
ser ut som om bunaden din blir kjempefin med fornyinger,
og den er utrolig vakker slik den er nå også.

Skoene er bare så fine, visstnok er de også kjempegode å gå i så der vil du nok trives;)

Kan forresten fortelle at jeg har hatt Gleden av å hilse på Laila Duran i forbindelse med at hun viste meg stoff prøver en gang - søt dame.
Masse lykke til , og ikke nøl med å ta kontakt dersom du lurer på noe, kanskej jeg kan hjelpe deg ?
Ha en flott uke.

sologbolig sa...

Dette var veldig kjekt å lese. Nydelige stoffer med historie bakom.Du er flink som gir deg ut på et slikt prosjekt, men dette er eg sikker på at du klarer så fint som bare det, dyktige deg! Masse lykke til. De skoa var jo knallfine. Ha ein fin kveld!

Hespe sa...

Hei Lisbeth!!
Wow, skal si du har gitt deg selv arbeid ja...! MEN, det finnes ikke tvil i min sjel - er det noen som kan klare denne jobben, så er det deg! Gleder meg til å se resultatet jeg. Bunadsstøvlene du har kjøpt deg var jo bare råtøffe. Har faktisk ikke sett slike før, bare de vanlig bunadsskoene. Lykke til og - heia - heia - heia... :o)

Fortsatt flott uke til deg!

Klemmer fra Hildegunn

Størhuset sa...

Nydelig bunad, og de skoen var jo helt perfekte til bunad,tror jeg må få tak i sånne, skoene jeg har er helt utslitt. Og de stoffene var lekre!

Jema Rose sa...

Vackra tyger...och kängorna...HELT ljuvliga, i Sverige kallar vi dem ofta för mormorskängor, för att det är så gammaldags..!

KRAM, Jenny

<3

Anonym sa...

No trur æ at æ litt ute på glattisen.. men, før i verden kunne man ikke bare velge hvilken som helst bunad. Ikke fikk man kjøpe og sy den selv heller dersom man ikke hadde autorisasjon/kurs. (Husflidens bestemmelser?)

Troms hadde ingen egen bunad, så vi fikk bruke nordlandsbunad. Blå for kyst eller grønn for innland. Etterhvert kom det ett par festdrakter men, ingen som var særlig fine.
E det fritt fram no?? å velge bunad, mener jeg..

I allefall var støvlene nydelig, ante ikke at det fantes no sånt engang. Stoffene var utrolig flott!! Du klarer garantert å sy det der..og vakkert blir det nok.

Lykke til!

Guttemamma sa...

Snøresko til bunad, noe så utrolig kult!!! Mulig kult er et litt rart ord å bruke når en snakker om bunad...men nå vet jeg hva jeg skal ønske meg!!

My home is my Castle - by Kari sa...

Neimen noe sååå herlige, den lille jenta i bunaden :))) Kunne spises opp ;)

FOR EN NYYDELIG BUNAD DU HAR LISBETH !!!!!
Heldig du er.....
Bunad er bare vakkert synes jeg :)

Dette får du til :)) Det bare vet jeg... Etter alt det andre du begir deg utpå, så er dette ferdig til 17 mai ;)
Gleder meg masse til å se..
Og de snøreskoene var skikkelig flotte de og :)

Lykke til
Klem,Kari

Bodil,hjem,hobby,hage sa...

Grattis med nye snørestøvler !Stilig!
Til bunad er det spesielt men vet om flere som har det. Er vel forholdsvis nytt fra klaveness... ;)Gode er de når de kommer fra den skofabrikken !

At du har tatt på deg et sånt prosjekt overrasker meg ikke;) , men jeg vet at er det noen som kan sy noe slikt, og begi seg ut på dette , må det være deg ;)
Lykke til

Kjempeflott pute du har sydd ! For et arbeid !!

Ha en flott uke videre !

Aina sa...

Wow, du er fresk må jeg si, som skal brodere bringeduk og belte selv, men er det noen som får det til så er det vel du:0)

Jeg har faktisk maken belte og bringeduk som dine gamle, men forkleet mitt er ikke så nydelig som ditt, mitt er bare sort og kanskje litt dystert med tanke på sort stakk og vest.

Snøreskoene var jo kjempelekre, visste ikke at man kunne ha det, heller ikke at det forkleet du har kjøpt deg hørte til nordhordaland bunaden, det var uansett nydelig det også.

Skal heie på deg jeg, dette får du til du som er så flink til å brodere og sy.

Stor klem!

Villa Valle sa...

Heia heia heia! :)
Stilige snøresko, slike ville jeg også hatt, dersom jeg hadde bunad.. Angrer som en hund for at jeg sa pent neitakk da mamma lurte på om jeg ikke skulle ha bunad til konfirmasjonen min..
Lykke til med broderingen!

Alette Siri Ane sa...

Eg har gått på drakt og Sanmfunn.Samarbeid med bunad og folkedraktrådet og UIB.Eg og mine 3 døtre går i dine sko!Du gjør helt rett i det du gjør med fotarbeidet.No blei eg så glad!!!!!

Alette Siri Ane sa...

sko mener eg (fotarbeidet??) blei bare så glad !

Essemia sa...

Måste ju komma inom och titta här, även om jag hade haft det bättre i sängen, ha, ha.
Så mycket vackert. Och den där Smålandskassen hade passat mig som hand i handske. Bor ju i Småland!! Förstår om det blir mycket jobb och jag skulle inte våga mig på det, men du är ju så duktig på att brodera så jag tror inte det blir några problem.
Önskar dig lycka till och ha en bra dag.
Kram Elzie

Kerstin sa...

For en nydelig bunad:O=)Bunadskoene likte jeg også utrolig godt=)

Å du klarer å brodere dette uten tvil=) Lykke til og ja vi skal pushe positivt på deg=)

Klemmer.

Nyperota sa...

Hei !

( Nå måtte jeg
logge meg på )

HEIA, HEIA, HEIA.
For dette var fantastisk !
Stå på.

Er rimlig lei av
min ordinære bunad,
så jeg følger litt med...
Og har aner fra Hardanger...
hmmm...

Au revoir : )

Prinsessa sa...

Å herlighet. Jeg tviler ikke et sekund på at du klarer det du vil når det kommer til dette. Jeg er mektig innponert over og innponeres stadig over dine evner.
Hvis du skulle misslykkes ( det må i så fall være hvis du skulle dette på isen å brekke begge armene) så har du alltids snørestøvlene å kose deg med. God klem:O)

Min Verden Hanne sa...

Så mye flotte bilder og oppdatering på bunadsfronten :) Det beste var snørestøvlene, som jeg ikke ante eksisterte og som jeg kunne finne på å kjøpe og å bruke til daglig. Det hadde vært noe. Jeg syntes de var helt supre - rett og slett. Hanne

liven sa...

Heisann Lisbeth:o)
Ja dette klarer du fint!!!
det er jeg helt sikker på!!
Disse støvlene var stilige du....har ikke visst at slikt fantes og Klaveness sine er jo bare så gode!
Du vet jo hvordan det kan være 17 mai her.......her kan jo være både vinter og sommer den dagen:o)
Dette forkleet var så skjønt også....så kjekt med slike gamle mønster! Er glad i bunad jeg og er glad jeg skaffet meg selv for to år siden:o)
etter døtrenes konfirmasjon var det mor sin tur:o)
Kos deg Lisbeth....og gleder meg til å se hvor bra det går:o)

Frøken Englefjes sa...

Tøffe bunad"støvler", tror ikke jeg har sett sånne før...Og for et lekkert stoff i forkle! Vakker bunad var det!

Huset i skogen sa...

Det er bare en ting å si: nydelig! Ser ut til at det er samme stoffet som blir brukt i de nye draktene som har kommet fra det dalføret som jeg er fra:) Det bildet som var på magasinet "Bunad" hvor det sitter en liten jente på benken og en eldre dame står ved siden av, er fra der hvor jeg er fra. Var nettopp en artikkel om det i vår lokalavis. De bunadene var sydd i de stoffene som du viser til. Nydelig!

Selv har jeg bunad, men den er litt kjedelig synes jeg. Har tenkt på å bytte den ut, men bunad er jo ganske dyrt da. Mye arbeid også.

Ønsker deg lykke til med syingen. Dette klarer du helt sikkert! Skoene var jo helknæsje. Skulle ønske det fantes noe slikt for bunaden min!

Lykke til!

Linda sa...

Hei på deg!

Litt av et prosjekt du skal i gang med, men det klarer du nok fint!

Jeg abonnerer på Magasinet Bunad og har lenge sett på de nydelige Smålandsveskene og stoffene fra Duran Textiles. *Sikle*

Blir spennende å se hvordan den nye bunaden din blir seende ut, med nytt forkle, bingeklut og belte! Lykke til!

lavendel mio sa...

Løp og kjøp,disse skoene var råfine,bare må ha de:)Bra at jeg ikke har kjøpt meg nye som jeg har tenk i 5 år...

Å du.. dette prosjektet blir bare helt topp kan jeg tenke meg,når du får svingt nåla går det unna,og vips så har du den lekreste bunad:)

Ha en nydelig dag:)

Ida sa...

Heisann! Så flott bunad! Og utrolig KULE bilder..hihi! Nå er det mulig jeg spør litt dumt - men er det bunadsko? I såfal er det de lekreste bunadskoene jeg har sett!

Selv er jeg eier av Bergensbunaden (den blå) - og enda så fin jeg syntes andre er i bunader (nå er jeg ikke så veeeeldig fan av Bergensbunaden da!) så føler jeg meg bare som en litt hengslete sofapute i den! Desverre blir den derfor hengende litt mindre hengslete i skapet på ulike passende bunadshøytider - jaja.. kanskje når jeg blir voksen ;-D

Jeg gleeeeder meg til å se hva du klarer å trylle frem - for deg har jeg STOR tro på! Som sagt - ett lite spark bak herfra iallefall :-)

Ha en fin dag Lisbeth!
Klem

pillepalle sa...

Tusen takk for hyggelig kommentar inne hos meg!

Skoene er kjempeflott. Er glad i bunder og sammler derfor gamle postkort med norske bunader på.

Hilsen fra Pillepalle

sologbolig sa...

Hei igjen. Tusen takk for forklaring på bakstykke på rund pute. Så nå er det bare å vente på ånden igjen!!! Ha ein fin dag!

Huset på toppen sa...

Hei
Wow, for noen flotte bunad snørestøvler du har kjøpt deg, disse har jeg ikke sett før!! Lykke til med bunads prosjektet,dette klarer du med glans:-) Kjempeflotte bilder, veldig inspirerende:-)
Ha en fin uke!
Klem

Viola sa...

Tusen tack för din rara kommentar, dina snörkängor helt ljuvliga, har själv letat efter liknande här hemma, ska bli så spännande att få se ditt handarbete växa fram, ett underbart tyg, ha en skön kväll, KLEM VIOLA

faire un songe sa...

What a beautiful shoes.
And I think the matter for the suspended also very beautiful.
It is good to old traditions to maintain.
The substance is very special
Greetings Hetty

Villblomsten sa...

Såå tøft at endelig husfliden også bringer frem gamle forskjeller i bunadene .
Jeg synes det var kjempeflott !!
Blir litt misunnelig kjenner jeg :-)
Selv har jeg Fana bunad , som er sydd etter en gammel bunad som min oldemor sydde , og som har litt andre farger og bånd enn den vanlige Fanabunaden .

Da jeg sydde min for ca 20 år siden , så var det abslolutt ikke vanlig med andre farger på Fanabunaden , men de siste 5-10 årene , er det kommet mange flere :-)

Gratulerer igjen , med ett flott valg !!! :-)
Nyyydelig !!!!

Gleder meg til å se bringeduk og belte :-)

Natalie's verden sa...

Hei hei Lisbeth :)
Du jeg lurer på hvor du finner alle dine vakre monogrammer? Har lett men finner ingen mønstre som er så fine som dine:)

~Natalie~

Gammalt o nytt sa...

kängorna är otroligt fina!

Kram Irene

Landlig Idyll I Interiørhuset sa...

Hei!
Jeg må beklage på forhånd,men i dag blir det kunn ett kort svar..og grunnen til det er at jeg er uten ord!!! Vakkert-vakkert og atter vakkert!Klem

johanne`s rom sa...

De støvlene var stilige, ja. Så mye fint til bunaden da, og jammen har du pågangsmot, men er det noe en vil så får en det til. Lykke til, gleder meg til å se resultatet.

Guldkant På Livet sa...

Du är aldrig som bambi på hal is, skickligare än dig får man leta efter! Vilka läckra och snygga skor, såna skulle jag vilka ha, skitsnygga! Och det tyget, så vackert, nu har du jobba framför dig.. Mari.

Liv Elin sa...

Kjempefint og langt innlegg ! Blir spennende å se hva du får til - tipper det blir bra som vanlig !:)

Ha en fin torsdagskveld videre!

L i Husrom & Hjerterom

Akkurat passe Frø sa...

Lykke til med broderinga! Dette blir nydeligt! Heilt fantastisk!!! Bunadsbladet du viser til var med meg på tur til Italia i haust... Klarte ikke legge det igjen heime, og det vart sjølvsagt med heim igjen! Det er så mange fine blider av Hardangerbunadar! Om du rekk å bli ferdig til 17.mai, så skal eg utfordre meg sjølv på noko liknande fram mot neste nasjonaldag! Avtale?!!...

Miriam - Glimt i hverdagen sa...

Du har en nydelig Bunad. Har også nordhordaland sin, men vinterbunaden;) Har faktisk samme brystduk og belte også. Syns det er veldig fint, men i dag angrer jeg kanskje litt på valget fordi det er så utrolig mange andre som har akkuratt samme brystduk og belte.

Kult at du forandrer bunadene litt..;) Litt av et proskjekt du starter på, men dette greier du fint tror jeg;) Nydelige bunadsko, og de forkle du skal få deg var helt nydelig vakkert. Har aldri sett det på en bunad før, men veldig vakkert. Er spendt på åssen det blir på en Norhordalands bunad;)

Stå på;) Med de beste ønsker om en fantastisk helg til deg og dine;)
Smil fra Miriam

lilirose322 sa...

Très joli ! l'art de travailler les belles matières. C'est superbe et toujours de très belles photos. Bonne journée. Au plaisir.

Hemma på Landet sa...

Väldigt fint.:-)

BROCANTE sa...

Denne bunaden har jeg faktisk ikke sett før, men denne var anderledes og veldig fin. Jeg har Telmarksbunad - som også er fin, men veldig mye mer gammeldags. Denne var morsom både i farger og alt, og støvlene var jo mye finere enn de forferdelige bunadskoene som vanligvis følger med. Min bunad er arvet - jeg er veldig glad i den, men bruker den sjelden. Gøy hvis du i tillegg har brodert selv da.

Design i tid och rum sa...

S vackert!önskar dig en trevlig helg kram Dadda!