12.07.2010

SOMMERBLOGGING: PÅ KLESSNOREN

 Hvem er det egentlig som bruker renserier? Gjør dere det, sånn til vanlig? Selv kjenner jeg ingen som renner ned dørene til renserier. Plagg som kun tåler rens blir ikke kjøpt. Skulle det mot bedre vitende komme et slikt plagg i hus, blir det brukt helt til det krever en rens, men blir det levert til renseri? Nope. Til slutt går plaggene samme sjebne i møte som brukte engangstallerkner og pappkrus.

 Altså, de gangene jeg har levert og betalt en liten formue for at duker og gardiner skal bli renset-for så å komme tilbake i slottsform, da har jeg blitt skuffet. Enten er tekstilene fremdeles full i flekker, eller så er strykingen så som så. Dessuten lukter plaggene grusomt, som av møllkuler. Jeg synes ikke om lukten av møllkuler. 
En stund slet jeg med at noen hannkatter gikk rundt dørene her og gjorde det hannkatter er god på, nemlig å markere territoriet sitt. Sitt?  

 Mine dører og mine dørmatter luktet fælt. Fra en eller annen plass kom rådet om at møllkuler (naftalin) jager selvopptatte hannkatter på dør. Katter skyr altså lukten av møllkuler, så jeg strødde kulene raust rundt husdørene. Alt var vel og bra inntil jeg en dag kjørte støvsugeren over en dørmatte, og den uheldigvis slukte et dusin møllkuler. Støvsugere blir hva de spiser-det som går inn den ene enden, kommer ut den andre.  

Mamma mia-huset stinket naftalin i ukesvis. Fysj! Det nyttet ikke hvor mye jeg vasket støvsuger, slange og fot... jeg sa til slutt adjø til hele maskineriet og kjøpte ny. Stank, flekker som ikke forsvinner, og dårlig stryking er altså hvorfor Lisbeth ikke bruker renserier. Sikkert uhyre tåpelig, men slik er det.
Aller nådigst leverer jeg fra meg bunaden.  
Dermed er virkeligheten slik at jeg stort sett ordner plagg og tekstiler selv, til tross for at vaskeanvisningen sier med bisk kjeftestemme: Kun rens!!! Og hver gang jeg pjåter disse ømfintlige plaggene i maskinen får jeg hjertet i halsen. Som da jeg valgte å gjøre nettopp det med jakken dere ser på snoren. 

Gjett hvem som satt og stirret inn i trommelen hele vasken igjennom? -og angret og angret, livredd for at jakken skulle bli ødelagt. Argh-dumme renseriskrekk! Jakken er jeg så glad i, den er flere år gammel og fra Noa Noa. Den er hovedsaklig i silke, men ryggen har et stykke lin innfelt, foret er av bomull. 

 Ekte blanding som nok sikkert hadde hatt best av kyndig renseribehandling. Tror jeg hadde dødd hadde den blitt ødelagt.  Men, til alt hell gikk det bra-takk og lov! Og den dufter av frisk luft og ikke møllkuler. Nå skal den bare strykes, så er den helt topp igjen!
 Kjolen er også en gammel traver, den kaller jeg for Narnia-kjolen:)

 Kartet er jeg helt sikker på er over Narnia...

 ...og løven er helt sikkert Aslan. Jepp, den er nydelig, og draes frem når en sommerfest byr seg:) Tudelu!

23 kommentarer:

Catje sa...

Jeg vet ikke om det døyver lukta av møllkuler, men da jeg mistet en boks med vanlijesukker utover kjøkkengulvet fant jeg plutselig en deilig luftrenser. Hver gang jeg støvsuger nå, dufter det deilig vanilje i hele huset!

Funker bedre enn sånn ferdig duftpulver man kan kjøpe, som jo ikke alltid lukter like godt!

Bra jakka klarte seg! :)

Blått til lyst sa...

Festlig - rene duftbloggen!
Tenk å ha en Narnia-kjole, med den på, kommer du vel i eventyrstemning øyeblikkelig.
Vakker var den også!
Min erfaring er at en del klesprodusenter er ramme til å merke klær med rens. Så er de på den trygge siden, selv om plaggene egentlig tåler en vask.
Godt det gikk bra med jakka di. Jeg la en gang en flekkete silkebluse i klorin. Det kan du forsiktig si at IKKE gikk bra. Den kom opp igjen i tråd-tilstand...
Ha en flott sommerdag :-)
Klem fra Liv

Tove sa...

Så nydelege kle du viser!!! Godt at det gjekk fint med vasken! Høyrest ut som du har dårleg erfaring med vaskeri!!! Spørst om vaskeriet er eit mindre godt vaskeri då, eller??? Her leverer eg både det eine og det andre, og kleda vert fantastisk fine til ein svært rimeleg peng!!!! Kanskje vi er heldige?

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Haha! Ler godt av Blått til Lyst! Silkebluse i tråd-tilstand må være et utrolig syn!

Høvebakken sa...

Nydelig kjole!

Lilla Blanka sa...

Hej goa Lisbeth!

Så vackra kläder, och lika underbara bilder som alltid!

Jag ber om ursäkt att jag är så dålig på att kommentera nuförtiden..

Hoppas du har en underbar sommar!
Stor kram
Mia

Anonym sa...

dere må ha et dårlig reneseri.. mine duker og gardiner er så perfekt at jeg får fobi over å henge de opp slik at de blir skitten igjen:) men jeg skjønner deg utmerket.. ingen ide å betale for slurv..

slike plagg som her vasker jeg i lintøypose..har en stor pose i lin jeg kjøpte i Spania for mange år siden.. den brukes til silke, ull og lin.. sy deg en slik av tynn lin.. de er perfekt..

andre ømfintlige plagg vasker jeg i balje.. dvs jeg skyller de opp i flytende vaskemiddel.. det gjelder både pent undertøy og skjorter og kjoler..så henger jeg det i dusjen og skylle/spyler det :)..

mamma brukte nylonvask til bunadsskjorta.. den ble vasket dagen etter bruk.. aner ikke om man får kjøpe det lenger.. finnes det ikke et eget renseri i Norge for bunad ??.. synes jeg leste det en eller annen plass.. nå ja..

møllkuler og katter;(( bruk appelsinskall heller.. men det hjelper ikke lenge.. så snart Penny slipper safter har du hele nabolaget og litt til i hagen.. kattene lukter på flere mils avstand sies det.. vi hadde 17 på det meste i gården.. hold på å bli gal.. flere av de flyttet inn permanent og ynglet så det rakk..

forøvrig en meget lekker kjole og jakke.. bør i verste fall rammes inn og ikke brukes mer:))

ha en herlig sommerdag Lisbeth:) klem fra mæ

Min stil sa...

Heisan du.
Vakre sommerbilder fra klesnoren din. Jammen bra at jakken din overlevde, den var kjempefint, og kjolen også.
Kos deg i sommer.
:) Susanne

Min stil sa...

Heisan du.
Vakre sommerbilder fra klesnoren din. Jammen bra at jakken din overlevde, den var kjempefint, og kjolen også.
Kos deg i sommer.
:) Susanne

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Hoho, Bea!... skal gi deg rammes inn :0)))

Lakka sa...

Ha ha, jeg kjenner meg så igjen!! Hiver alt i vaskemaskinen og krysser armer og bein for at det må gå bra;-)

Nydelig kjole, og morsomme innlegg!


Lakka

Ines sa...

Dear -

you make me laugh ☺

I can imagine,it was hard with that bad smell- but your style to write is wonderful!

Your Narnia-dress is adorable- I´d like it, too..
I wash my dresses all in my machine- since now I had luck ☺

So enjoy your wonderful, fresh smelling dresses- I am sure- you look wonderful with it!

Greetings to Miss Moneypenny- it looks so great, how she is climing that trunk, looking to your dresses hanging in the wind ☺

Love♥ Ines

Fjordheim sa...

Jeg sliter også litt med å levere ting på renseri. Prøver med stadig med å vaske ting forsiktig selv. Enkelte ting bodt at det tåler en forsiktig vask.
Ha en fortsatt flott dag :)

Simones Country Home sa...

Renseri, hva er det??? hehe

Koselige bilder.

Ha en super uke.

Klem Simone ;o))

Lena Celine sa...

Hallo!
Jeg prøver også å unngå å kjøpe plagg som skal renses. Jeg kjøpte meg en dress en gang, tittet i jakka, vask 30 grader sto det, men når jeg kom hjem så sto det kun rens på buksa??? Hmmmm... Jeg har vasket dressen flere ganger i maskinen, og det har gått kjempe bra. Så jeg vasker det andre lille jeg har som skal renses også i maskinen. Tar det på ullprogram med milo. Funker så bra så.

Klemmer fra Lena

Embla sa...

Så fint at dette gikk bra! Av og til er det ikke så lett å ta veloverveide avgjørelser, også sitter man der med skrekken i halsen ..! Den kjolen er bare en nydelig sommerdrøm :) Men over til hvorfor jeg logget inn her - du er jo ukens blogger hos boligpluss.no, jo! Juhuu! :) Det måtte jeg bare si gratulerer med, med en gang jeg oppdaget det! Fine bloggen, som lukter alt annet enn møllkuler ;)

Bringen Blomster sa...

Nydelig kjole :)
Bruker sjelden renseri,men vår bestemor hadde brodert en STOR linduk til både meg og min mamma. Leverte dem inn for vask og stryk og betalte 133 for begge, og jeg har aldri hatt en slettere linduk :) Så heretter skal alt av store duker leveres på renseri, betaler gladelig for å slippe å stryke ;)

Hilde sa...

Hi hi hi - dette med lukt er ikke bare bare - har sendt til rens, men det ble jo ikke rent! Jeg vasker alt! Går det så blir jeg glad om ikke - vel... da er det jo muligheter for nye innkjøp... Nydelig kjole og jakke som henger og vifter i vinden hos deg - skjønner godt at du liker de! Skal forøvrig teste ut møllkuler mot katter!!!
HIlde

Lille vildand sa...

Nydelig kjole. Har fulgt bloggen din i lang tid - og det er inspirerende å se og lese ditt arbeid.

Nyt sommeren:)

FruLisa sa...

Jeg er ny her, men hit kommer jeg tilbake!!!

Herlig innlegg om noe så enkelt som renseri, vaske og stryk. *Me like*

Lisa

Fågel Blå sa...

Godmorgon!
Åh så somriga romantiska bilder från dej idag!
Underbara kläder!
Hoppas du får en fin dag!
Kram kathrine

lavendel mio sa...

Du og du for en nydelig kjole!!
Renseri...hm hm..finnes det enda:)?
Vakre bilder fra din klesnor, dette hadde ikke gått her i kuling og regn:)
Ha en fin onsdag, klem Hanne

Anonym sa...

You have the most gorgeous wash line I have ever seen! The dress and jacket are beautiful!

I no longer take anything to the dry cleaners - I am more careful than they are! :)

Have a lovely day,
Zuzu