22.04.2009

HERBARIUM

Gjett hva jeg har satt i gang med , joooo, et helt eget herbarium. Ikke helt eget, for jeg gjør så godt jeg kan for å engasjere den yngre garde her i huset. I fjor vår leste jeg i Country Living at det var satt i gang et prosjekt i Storbritannia, ved navn "Bring back the nature table", der formålet var å forhindre at all kunnskap om naturen regelrett glipper for den oppvoksende generasjon. Sitat: "Children are loosing touch with the natural environment, a loss that could damage their wellbeing and the future of the countryside."

Nå bor jeg langt fra byen og har tilgang på fri natur rett utenfor husdøren , men likevel, det går ikke noen automatikk i at mine barn erværver seg kunnskap om blomster og planter av den grunn.

Om ikke jeg prater og tyter om det, hvem skal da lære barna at f.eks forglemmegei fester seg til genseren av seg selv. Trykk den fast og der henger den !
Nå har jeg skrevet her inne før at mine kunnskaper om markblomster dessverre er slett, men jeg jobber meg opp, hi hi. Okey, jeg vet jo
forskjell på en hvitveis og en snøklokke, men det skader ikke å lære litt mer.

Jeg har lånt min fars herbarium som han lagde i 1956 og studerer i vei. Jeg aner ikke om dette var det kjekkeste gutter på 50-tallet kunne sette i gang med, men å lage et herbarium var obligatorisk i skolen den gang da. Jeg kan ikke huske at jeg samlet blomster til et slikt da jeg gikk på skolen, tror ikke det.

Jeg har kjøpt en blomsterpresse og kan allerede vise frem en nypresset hvitveis og to firkløvere. Forrige helg spurte jeg snuppa og venninnen om de kunne plukke noen blomster som jeg kunne presse. Jeg henvendte meg til venninnen og sa: "Du Maria, jeg skulle så gjerne hatt firkløver i samlingen, gidder du?" Frøkenen svarte:" hvor mange trenger du ?" Vet dere, og dette er helt sant. Hun har en helt egen evne, hun har et radarsyn som peiler firkløvere inn på null komma niks.

Det er helt enestående å studere fenomenet. Hun går bort til en kløvereng (i plenen min, kremt), kikker seg rundt og simsalabim, etter en kort stund har hun funnet flere. Helt utrolig, men slik har det vært siden hun var ganske så liten. Hun har forsynt meg med uendelig mange firkløvere opp gjennom årene. Jeg finner aldri noen, buhuuu !! :O)

Nå har jeg også noen skumle planer om å få laget ett fint blomsterbilde eller to. Blomsterbilder er i skuddet og hva er prisen på disse to som dere ser på bildet under her tror dere ? Bildet er fra Lantliv.
3950 kroner stykket ! Besvim, kan det være trykkfeil? Lage selv er veldig aktuelt, vær du sikker!

Lenge har jeg sett etter en mappe som kan passe til å huse familiens ? ( ender jo kanskje opp med at det er meg i ensomhet som lager dette, he he) herbarium, og hipp hurra da jeg fant ut at ringpermen, som lenge har vært utsolgt, igjen var å finne hos Lobelia.


Nå gjenstår bare å få kjøpt noen fine, syrefrie ark til montering av blomstene, og sommerens planter kan gå en flatpresset fremtid i møte. Karin eier den nydeligste blomsterpresse og herbarium. Ta deg en tur innom henne her og nyt perlene !
English. I have decided to collect summer blooming flowers and plants for pressing. I have pressed windflowers and four-leaf clover.

43 kommentarer:

Monica sa...

Dette er moro! Husker vi gjorde sånt på skolen, og selv om jeg ikke tenkte over det da, så var jeg nok fascinert av blomster allerede den gangen;)

Maria sa...

For mig, var det her en helt glemt syssel og interesse. Jeg har vist ldrig rigtig presset blomster, udover lidt i haven som barn. Fordi det var sjovt, og de blev så fine.
Jeg har absolut ingen viden om blomster og planter. Så nu lærte jeg da lidt her ved dig :-)

Glæder mig til at se samlingen vokse.

KLEM Maria.

Min Verden Hanne sa...

Så nydelig. Lykke til. Du jeg har ikke glemt den presangen - eller altså, det er nettopp det jeg har gjort - glemt å ta den til posting, men har ikke glemt, glemt den! :))) Klemmer

Prinsesse Elin sa...

Hello snuppis:O)
Dette her ser kjekt ut. Dette må du fortelle meg mer om på telefonen. Ringer deg jeg:O)

Cathrine sa...

oi.. det må jeg si. imponerende. så vakkert da. flink du er. å flinke jenta som peiler inn firkløvere.. god egenskap;)

Ida sa...

Så utrolig gøy ! Veldig spesielt når arkene er håndskrevet og datert! :-)

Må bare få sagt det Lisbeth - det som er så GØY med å besøke bloggen din er ikke bare variasjonen - men du har en egen evne til å formidle en fin blanding av kunnskap og interiør! Det er helt sant - ikke bare blir jeg alltid inspirert av ditt vakre hjem og alle de vakre skattene du kommer over - men jeg lærer jo stadig vekk noe nytt ! Herbarium... det var iallefall ett nytt ord for meg :-)

Ha en fin uke, snart helg igjen! JuhuuU!

Klemmer

Kreoline sa...

Så koselig, sist vi flyttet fant jeg mitt gamle fra skolen, min mor hadde oppbevart det i all hemmelighet, men det var koselig å se det igjen, og blomstene hadde holdt seg godt.Vi hadde dette som obligatorisk i naturfagtimene, hm, dette er lenge siden du. Det ble nok slutt for maaange år siden, mine barn har ikke hatt det. Kos deg i det fine vårværet L. Klem fra Mona.

Anettes hus sa...

Et kjempe-koselig innlegg, Lisbeth!! Mange flotte bilder og hyggelig lesning:)

Klem Anette:)

Hulda sa...

Dette må virkelig være artig å lage. Så flott herbarium din far hadde laget. Blir spennende å følge med deg når du får tak i flere planter og presser de. :) Vakre bilder! Men, er ikke bildet fra Lantliv?

Maria sa...

Så moro!!

Du har en såå flott blogg! Så jeg har en award til deg, inne hos meg :)
Den fortjener du! Så kom og hent ;)
Klem Maria fra Idekroken

frøken olsens drømmer sa...

Hei på deg,joda jeg selger treskoene jeg også :))

Crinoline sa...

Hei,Lisbeth. Du er virkelig kreativ og flink.Et fantastisk flott prosjekt du har gått i gang med. Jeg husker veldig godt at vi måtte lage herbarium på skolen.Gleder meg til å se bildene.

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Du får så många bra ideer du! När jag var barn brukade vi pressa och torka blommor. Hade tunga böcker som press. Att hitta en Fyrklöver betyder tur! Så det blir till och leta..
Ha det så gott bland blommorna.
Kram till dig
AnnaMaria

essemia sa...

Väldigt bra uttänkt. Ska jag vara ärlig så behöver nog vi i min ålder också lära sig lite om blommorna i naturen. Är inte mycket kunskaper kvar i skallen tycker jag, ha, ha.
Hoppas ni får en bra torsdag.
kram Elzie

Guldkant På Livet sa...

Ja vilkte pris!!! Men detta gör du så bra själv, så läckert, tänk, allt går igen och blir modernt, el så är det vi gamla dinosarier som gillar detta i denna bloggkrets: )

Du har alltid såna vackra och roliga inlägg, en njutning att se! Vet du, igår fick jag en gåva, flera olika gamla blomsterplanscher med blomstertryck, så fina! Blommotiv är nog det vackraste man kan ha och sen då rikigta pressade, fint!

Soliga hälsn till dig! Mari.

Viola sa...

Vilken idé ett bortglömt arbets om många pysslade med förr och så fint det blir, hoppas vi får se lite framöver, här lyser solen och det ska bli nästan 20 gr varmt, så underbart! ha en bra dag, klem din vän VIOLA

Designe sa...

Åh så vackert! Fint skrivet oxå! Man kanske skulle prova! :) Kram

Størhuset sa...

Ja herbarium lagde jeg på videregående, gikk naturbruk linjen, og det er kjekt å kunne navnene på blomstene, barna mine kan mange arter alt, har lært dem helt fra de var små. Ganske påkrevet å kunne navn på ugress når en driver jordbruk som vi gjør også, og kjekt å vite når en har kjøkkenhage også. Er en herlig dag med sol her, så jeg skal ut å rake! Ha en flott dag!

Monica sa...

Lykke til med "jobben":) Det er kjempemorsomt å presse blomster og ta vare på. Da jeg hadde biologi på videregående, hadde vi en prosjektoppgave der vi skulle lage en samling. Plukket blomster i hele nærområdet, presset og lagde en fin bok. Morsomt å ha i ettertid, for den inneholder jo alle(nesten) villblomstene man treffer på her jeg bor.:)

Hverdagen vår sa...

Dette så spennende ut, så det tar jeg med meg videre i tankene mine:)
Så flott å lage en bok, så barna og jeg vil nok prøve oss på det.
En aktivitet som kan passe både barn og mor, og samtidig er lærerik.

ha en flott dag!

Klem fra Eli

Missfryd sa...

Jeg er stum av beundring over dette innlegget. Barndomsminner strømmer inn, for jeg var en ivrig blomsterpresser:-) En morsom og possitiv måte å lære våre håpefulle på om blomster. Herlig innlegg:-)
Klem I

Kari Anne sa...

Lykke til med herbariet ditt! Det er jo så utrolig morro å kunne navnet på blomstene vi møter i naturen.

Hilsen fra Kari Anne

sologbolig sa...

For eit flott initiativ! Så heldige dine barn er som har en mor som ser verdien av at barn lærer slike viktige ting. Kom på at eg faktisk har herbariumet mitt fra skolen et eller anna sted på loftet........ tror eg må leite etter det ! Ha ein fin dag !

in my garden sa...

Imponerende syssel du har startet,kommer nok til å bli en fin bok ut av det.

Heidi sa...

Så fin ide og flott aktivitet å få barna med på. Mine barn har en super bestemor som er kjempefink til å engasjere dem og særlig med slike ting. Hun er så interessert i ville blomster og det smitter over til barna. Det er til henne alle barnebarna går, ja de som også går på videregående, for å få hjelp med sine blomsterrelaterte oppgaver på skolen. Hyggelig synes vi:)
Mitt herbarie fra videregående, bestående av nesten 150 arter, ligger nok bortgjemt i en eske på loftet....;)
Ha en fortsatt hyggelig kveld og en herlig og vårlig helg.

:-)

Fabiola sa...

holaaaaaaa!!! lisbeth estoy impresionada con tu blog tienes cosas muy hermosas aqui en chile no se ve el estilo shabby contry muy hermoso saludos ..faby

Mette sa...

God morgen!
Tusen takk for koselig hilsen på bloggen min!
Flott prosjekt du har satt i gang, vi måtte lage Herbarium på ungdomsskolen - og jeg elsket det! Lurer forresten på hvor det er hen nå (sannsynligvis på loftet hos foreldrne mine...)
Gleder meg til å se resultatet! (Regner med at du viser litt av det her ;o))
Håper været er like fint hos deg som her på fjellet, må nok ut å lufte oss i dag også, jeg og vesla! Har lånt digibok på biblioteket som jeg kan høre på mens jeg går...
Ha en god helg!

Ramme alvor sa...

Kjempeflott og interessant innlegg. Då eg arbeidde som lærar for ca 10 år sidan laga me herbarium...må vel seie at ungane var ikkje meir enn middels motiverte :) Slik har det vel alltid vore, men so ser ein kor kjekt det er å finne for komande slekter :)

Kort og Søm sa...

Så flink du er, viktig å lære den yngre genrasjon både det ene og den andre!
God helg,
hilsen Fredrikke :o)

Anonym sa...

Hallo Lisbeth,
What a wonderful idea...i used to do that when i was much younger ;(
Do you have plans when the flowers have dried ? Are you going to put them in frames ? I know someone who also dries flowers an makes the most beautiful "collages"with them on postcards. Real works of art !!
Have a wonderful weekend,
Janneke.

PS May the 4-leave clover bring you luck !

Christinas låvebutikk sa...

Så artig da!! Gleder meg til å følge med!!
Ha ei god helg Lisbeth!!
Klem!

Landcharm sa...

Morsomt, og det kunne nok være nyttig for de fleste tror jeg. Vi får vel se bildene du lager...

Drømme verden min! sa...

ÅÅÅ.. husker jeg gjorde det når jeg gikk på skolen og i 4h. Det var faktisk veldig gøy! Må jeg gjøre sammen med snuppa mi, men hun må nok få bli litt større først. Enn 11mnd:)

Lykke til videre med å lære:)

Ha en fin helg!

Underbara Hem sa...

så fint med blommorna där
önskar dig en fin helg
kram

Anonym sa...

Hallo min venn.. må bare innom som snarest og takke for kommentarer hos meg.. har bare skumlest dine siste innlegg men her var det mye flott.. deilig den uteplassen din.. masse herlige blomster.. :o))er også spent på Peonene.. kjøpte løker med de spirer som bare det:o))

Ha en deilig lørdag.. her blir det hagedag :o))

Klem fra mæ

Hemma hos lilla mig sa...

Hej Lisbeth!
Ja, det var då ett häftigt pris. Men du har så många bra ideer.
Kommer ihåg att man pysslade med detta som barn.
Ha, en bra Lördag.
Kram

Dorthe sa...

Hejsa..
Lyder spændende, skal nok blive en rigtig fin bog.
Ønsker dig en god weekend.
Kram Dorthe.

nettans lantliga hem sa...

Va vackert, du är duktig
Ha de så bra!
Kram Nettan

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Oj, ettt eget herbarium! Så härlit!
Tänk jag samlade lite på växter när jag var liten, kanske borde göra det igen,...
Kram
Marie

M sa...

For et nydelig og morsomt innlegg...flott prosjekt du har gått i gang med..

Aina sa...

Kløvereng i hagen er mye finere enn mose(med litt)gress-plen*sukk*
Lykke til med herbariet ditt, du er flink som lærer ungene dine slikt.
Har ikke vært noe flink til å engasjere og inkludere vesla i hageflekken vår, men nå er hun ikke så interessert i ugress og luking;-P
Men kanskje dette hadde vært et passende prosjekt for henne og meg.
Har planer å så frø...hvor la jeg de forresten?
Skravler i vei her..du får ha en fin søndag!

Nattaklem fra meg.

Galleri Hönshuset sa...

Hej. Allt väl?

Underbart! Härligt med eget herbarium. Det borde dem börja med i skolan igen, vilken rolig idé.

Inspirerande bilder som alltid hos dig =)

Ha en toppen söndag. Kram Pirre

Villblomsten sa...

Jeg fortet meg inn for å bestille en ringperm :-)
Men da var de utsolgt igjen :-)


jaja , kanskje det er min tur neste gang :-)